Aan de HU gaat de bitterbal in de ban

Vlees- en visgerechten worden per 1 februari in Utrecht en Amersfoort niet meer opgediend bij borrels en vergaderingen.

Foto: Wikipedia

De HU doet de bitterbal en andere vlees- en vissnacks in de ban. De gerechten worden straks niet meer opgediend bij borrels en lunches. De cateraars Vitam en Van Leeuwen in de locaties Utrecht en Amersfoort stappen per 1 februari namelijk over op een vegetarisch menu.

Geen bitterbal of Spaanse worst meer op borrels, en ook geen pizzapunt met kip tijdens brainstormsessies. Vitam verzorgt de koffie, thee en versnaperingen bij vestigingen van de hogeschool op het Utrecht Science Park. Cateraar Van Leeuwen doet dit bij HU Amersfoort. Het menu biedt al vegetarische keuzes. Maar de HU heeft de cateraars gevraagd om over te stappen op een compleet vlees- en visloze kaart voor bestellingen bij borrels, lunches, vergaderingen en evenementen.

Alternatief
‘We zijn een nieuwe lijst met gerechten aan het maken voor lekker eten bij onder meer de borrel’, vertelt Jos Goud, manager Banqueting bij Vitam. Wat het alternatief voor de traditionele bitterbal zal zijn, vertelt hij nog niet.

De HU wil meer werk maken van duurzaamheid en de consumptie van vlees en vis beperken. Een van de doelstellingen is een reductie van twintig procent van de CO2-uitstoot in 2020 in vergelijking met 2014. Ook bij Universiteit Utrecht zijn sinds kort alleen nog vegetarische lunches te bestellen bij de cateraar.

Daarmee zijn vlees en vis nog niet verdwenen van de HU. Andere aanbieders van eten in de food courts en en science cafés bieden namelijk nog wel niet-vegetarische gerechten.

 

Reageer!
Deel via...

Geef een reactie Let bij het reageren op onze spelregels.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

11 reacties

  1. Wat een mooi initiatief van de HU! Ik ben al een tijdje vegetariër en er zijn meestal maar weinig opties bij borrels behalve de nootjes en een kaassoufflétje. Dat ligt niet altijd aan de cateraar, het wordt vaak niet besteld. Ik hoor nu ook alweer om me heen dat mensen het belachelijk vinden dat ze op ‘groenvoer’ over ‘moeten’. Best jammer, er is zoveel meer dan dat. Als je ziet dat de vleesindustrie de grootste milieuvervuiler is en wij alleen bezig zijn met mensen uit de auto te krijgen, dan vind ik het fijn dat er steeds meer oog komt voor milieu en dierenwelzijn.

  2. Wat een mooi initiatief van de HU! Aan mijn hoela, dit is gewoon verplicht reguleren van de extreem linkse gedachte. Keuzevrijheid, wat een mooi woord. Biedt gewoon beide soorten aan en laat de keuze aan de klant. Prima om mensen voor te lichten en ze te informeren, maar laat dan wel de keuze.
    Omdat U vegetariër bent hoef ik het niet te zijn. We slaan in Nederland wel door en ratio is ver weg te zoeken.

  3. Waarom altijd koppen als ‘de bitterbal in de ban’, zodat je weet dat mensen die per se vlees willen eten in een stuip schieten? Je hebt ook vegetarische en veganistische bitterballen én vlees en vis is wel meer dan bitterballen. Op deze manier krijg je alleen maar mensen die gaan zeuren dat ze dierenleed willen eten, terwijl dit voor zowel dieren als voor natuur en klimaat niet houdbaar is. Een hele goede beslissing van de cateraars! Alleen op deze manier kunnen we nog iets doen aan klimaatverandering en de vernietiging van dieren en natuur.

1 2