Wijzer met Jelle

Heerlijk herfst met Jelle: het gaat beter met hem, maar wordt hij nu te zweverig (met z’n Happinez-chakra’s)?

Mijn aankopen - foto: Jelle de Ru

Vorige maand begon onze borrel-correspondent en inmiddels zevendejaars Jelle de Ru aan een serie met tips voor eerstejaars en andere geïnteresseerden. Maar toen bleek – twee afleveringen lang – dat er nog veel verteld moest worden. En deze maand?

Een maand vol therapie, surfen, mediteren, yoga, microdosering, vegan shakes, oxazepam, weer studeren, veel vrienden, goede gesprekken en een hoop liefde deed wonderen. Ik ben bijna weer de nieuwe, maar kan nog een hoop wijsheid gebruiken. Deze maand een hoop zweverige happiness vibes en Arie Boomsma.

Ik schrik wakker. Ik had een nachtmerrie. Of een advertentie zoals mijn Koreaanse huisgenoot het noemde. Heyon (27) is in onze astrologie Waterman en studeert Fine Arts aan de KABK, Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten.

Ik probeer hem, terwijl hij koffiezet, uit te leggen wie Arie Boomsma is.

TIp 1: “De kat uit de boom kijken is beter dan een kat zijn die rare sprongen maakt.” -Heyon.

Op het balkon roken we vervolgens allebei een sjekkie. Dit was ons ochtendritueel. Het is stoptober, dus tijd om echt te stoppen met roken. Ik vertel Heyon verder over mijn droom. Het was vrij absurdistisch. In de mannenkleedkamer zei Arie tegen mij: ‘Je bent dik, maar als je naar Vondelgym gaat in Amsterdam, dan komt het wel goed met je.’ Ik dacht bij mijzelf toen ik wakker werd: wil gewoon naar Utrecht, naar mijn favoriete yogastudio. Mijn Koreaanse huisgenoot heeft gelijk, het is maar een soort van advertentie, niet te veel waarde hechten aan deze droom. Ook erg, dat tijdschriften nu zoveel advertorials hebben dat ik erover begin te dromen.

Die droom had ik trouwens vorige week vrijdag. Voor ik ging surfen. Niet net na het schrijven van het vorige stuk.

Het is herfst. Het ergste zit erop. Veel mensen hebben nu een dipje, (hopelijk raakte je niet in een dipje van mijn vorige artikel), maar ik voel mij inmiddels best oké. Dromen deed ik al een tijdje niet meer, maar de twee nieuwe dromenvangers boven mijn bed konden niet tegenhouden dat aartsengel Arie Boomsma mij levensadvies kwam geven. Ik heb een zwarte en een witte. Mijn basis is vooral de Yin Yang, voor zover ik dat symbool echt begrijp.

Ik kocht deze bij het Gelukskabinet, mijn favoriete spirituele winkeltje in Den Haag. Deze wordt gerund door Sidney op der Heijden (49), voormalig trambestuurder en vrij erg van de stevige gitaarmuziek. Na een ongeluk op de tram raakte hij getraumatiseerd en gooide het roer om. Vorige maand kocht ik hier salie om mijn huis uit te branden van de boze geesten. Waren mijn huisgenoten niet heel blij mee. Zelf vond ik het meevallen, qua geur.

Over tijdschriften gesproken: Inmiddels op mijn 23ste levensjaar wil helemaal niet meer op de cover van de Mens of Womans Health, daar droomde ik vroeger van. De Happinez van deze maand sprak mij wel aan: jezelf zijn. Geen idee hoe je dat doet, klinkt altijd zo lekker zweverig, maar ik wil het proberen. 

Tip 2: “Als je ergens van houdt, doe het goed. Je kan nog zoveel interesses hebben, maar doe iets waar je van houdt en ga er dan echt voor. Volwassenheid komt met de jaren, ik ben niet volwassen, ik ben vooral gewoon oud.”- Juanma

Wat ik wel weet: als je wil herstellen van een nare ervaring, zorg dan eerst voor je geest, dan je lichaam en daarna komt die studie wel. Ongelukkig zijn in een fit lichaam, daar heb je niets aan. Sorry Arie, fitnesstips over hoe je in lockdown kunt trainen, zoek je maar op YouTube. Ik trek lekker mijn eigen plan. Beginnende met mijn kamer. Die was net als ik eerst zoooo’n bende.

De oude kloostermonniken uit Tibet zeiden dat een opgeruimde kamer gelijk staat aan een opgeruimde geest. Althans, dat heeft mijn moeder mij geleerd. Geen idee hoe betrouwbaar die bron hiervoor is. Maar mijn kamer is nu opgeknapt. Ik heb een genderneutrale prinsessenkamer, gewoon omdat het kan. Ooit werd ik wakker in Denemarken in zo’n kamer, onbewust heb ik dit altijd al zelf ook gewild.

Tip 3: “Je moet meer eelt op je ziel kweken. Vergeleken met Oost-Europeanen zijn Nederlanders zo emotioneel niet volwassen. In Bulgarije krijg je als je gepest wordt een onthoofde kat voor je deur.”- Mimy 

Mijn brandschone bovenverdieping heb ik deels te danken aan een andere sterke Waterman. Mijn sterrenbeeld is Kreeft en dat gaat in mijn optiek altijd goed samen. Een paar weken na de ellende van deze zomer kwam Juanma (27) in het huis. Hij zag hoe erg ik er doorheen zat. Deze tweede Waterman in mijn huis loopt stage, studeerde architectuur in Barcelona en is een crossfitter. Ik kan nog herinneren hoe ik hem op de trap zat op te wachten terwijl ik een peuk rookte. Levensmoe raapte ik een laatste beetje energie bij elkaar om een rondleiding te geven.

Juanma: ‘Ik kan het me nog goed herinneren toen ik hier kwam binnenlopen. Je was echt een bende, maar gelukkig gaat het beter met je. Het leek misschien vanuit jouw perspectief erger dan het was. In mijn optiek zat je gewoon vast. Je kon niet door met je leven.’

Tip 4: “Aan jezelf werken en aan huishouden is ook werk” – mijn vader

In mijn optiek kwam Juanma binnen als een real life Spaanse versie van Arie Boomsma met een wake-up call.

Om mijn prinsessenkamer op te bouwen ging  ik met Juanma naar de kringloop en de Ikea. Zibo ging jammer genoeg het huis uit, maar daardoor konden wij met hem mee op trip naar Ikea. Heb je ooit eens in een veel te kleine geleasede Kia gezeten, in een auto vol Ikea-spullen, terwijl je zelf de navigatie vasthoudt die in het Chinees staat? Dan weet je dat je leeft. Dit was om zoveel redenen levensgevaarlijk. Ook niet Covid-proof. Don’t try this at home. Zibo is trouwens een Chinese snelheidsduivel.

 Tip 5: “Metalheads houden ook van liefde en spiritualiteit.” – Sidney

Een nieuwe vriendin van me heb ik leren kennen via een andere huisgenoot. Ze heet Maria, studeert Tourism Management aan Hogeschool Saxion en hielp mij vorige week zondag met opruimen en de nieuwe Ikea-meubels in elkaar zetten. Ik weet niet hoe ik aan al die reddende engelen kom, maar zij ziet er ook uit als eentje.

Haar bijnaam spreek je uit als Mimy, en ze is niet echt een heilige, maar wel behoorlijk spiritueel.

‘Ik heb vooral veel research gedaan via Facebook en Facebookgroepen, de tarotkaarten gebruik ik om advies of raad te vragen aan het universum. Het is niet dat die kaarten mijn leven bepalen, maar ze zijn wel erg belangrijk.’

Voor ik de trein pak, terug naar Utrecht, nu er nog geen absolute lockdown is, spreek ik met Mimy af bij het Gelukskabinet. Ik moest nog even yogaën zolang het nog mag.  Bij het Gelukskabinet koop ik dit keer een hartvormige steen. ‘Een steen voor ultieme troost’, zegt Sidney, in zijn woorden ‘voorheen een van de meest zweverige trambestuurders van Den Haag.’ Hij vindt het winkeltje dat hij nu heeft veel leuker dan op de tram zitten. Een geluk bij een trauma zullen we maar zeggen.

Mimy betaalt mijn nieuwe steen voor me omdat ik mijn laatste guilty pleasure lunch heb gekocht, een frikandelbroodje. Dat kan zo niet meer in deze tijd. Zelf koopt ze ook salie. Geen idee welke boze geesten zij wil verdrijven, maar ze komt uit het Oostblok en ik durf het niet te vragen.

Tip 6: “Als je chakra’s maar goed staan” – mijn huisbaas

Ik kreeg van Mimy in mijn tarotlezing anderhalve week terug de Page of Pentacles, een kaart die staat voor een nieuw begin. Of voor de eeuwige student. Ik ben en blijf een aanmodderfakker. Ik kon die kaart ook wel gebruiken.

Op het station zeg ik tegen Mimy dat ik van haar hou en dat zij de soort vriendin is die ik zocht in Den Haag. Niet het meisje van Tinder. Mimy geeft haar blessing aan de nieuwe steen die wij hebben gekocht. Een heel emotioneel moment. Ik ben best een dramaqueen soms.

Ik moet nog even langs mijn ouders, naar een yogastudio en afspreken met vrienden van mijn studententijd nu het nog mag. Maar helaas zijn mijn woorden op voor deze rubriek. Ik heb toch weer te veel over mijzelf geschreven. Volgende maand echt beter. Dan gaat het over powervrouwen, reizen en feminisme. Leuk dat je leest. Hopelijk ben ik je lievelingspodcast op papier.