Nieuws

HU-petitie voor vermiste personen haalt media

Twee studenten social work van de HU zijn een petitie gestart voor een officiële status voor vermiste personen. Dit houdt in dat een persoon bij de overheid ook bekend kan staan als vermist – en niet alleen als levend of overleden.

Deze status moet ervoor zorgen dat achterblijvers makkelijker praktische zaken kunnen afhandelen tijdens een vermissing. ‘Er zijn geen regelingen voor bij instanties. Ze kunnen zelf hun keuzes maken en dat is meestal in het nadeel van de familie. Naast de emotionele schade komen er dan ook nog praktische problemen bij die kunnen uitlopen in schulden’, vertelt student Inger de Vries.

Vooral als de vermiste het grootste deel van het inkomen verdiende zorgt dat voor problemen. De Vries spreekt uit eigen ervaring want haar vader is vermist geweest. Na acht maanden is hij dood teruggevonden. Zoekhonden vonden zijn auto met zijn stoffelijk overschot in de Hoge Vaart in Zeewolde.

Het initiatief is ontstaan uit een schoolopdracht voor de propedeuse social work: het schrijven van een beleidsadvies. De Vries' haar klasgenoot Caspar Berkey kwam met het voorstel voor dit onderwerp. ‘Ons doel was vanaf het begin om dit probleem onder de aandacht te brengen. Maar toen we ontdekten wat er mis is en hoe dit opgelost kan worden werden we nog gemotiveerder om er echt werk van te maken’, vertelt De Vries.

Ster en media
Docent Marco van Stralen zag een kans voor de studenten om een ster te halen voor het honoursprogramma. ‘Door dit pad te bewandelen bereiken de studenten een hoger niveau en meer ervaring. Het is een specialisme bovenop het programma en dat verdient een ster.’

De studenten hebben met het initiatief al de aandacht van de media weten te trekken. Maandagavond waren ze in de uitzending bij RTL Boulevard en dinsdagavond waren ze te zien bij Hart van Nederland. Die aandacht is welkom want ze hebben 40.000 handtekeningen nodig om het beleidsvoorstel bij de Tweede Kamer te krijgen. De studenten hebben ook een Facebookpagina opgezet.