Lezen in tijden van Netflix: ‘Als ik 28 ben, heb ik weer tijd voor een boek’

Jongeren zouden geen motivatie hebben om boeken te lezen. Is dat zo? Zes HU-studenten over Beyoncé, Holleeder en de Grijze Jager.

Kim, studeert Social Work (Foto: Maarten Nauw)

Lezen is goed voor je. Want mensen die lezen, zijn empathischer, gezonder en leven langer, zo meldt De Volkskrant. En de campagne Nederland Leest, die op 1 november begint, probeert Nederland aan het lezen te krijgen. Maar hebben HU-studenten nog wel lees-motivatie? En wat lezen ze dan?

Kim (22) studeert Social Work: ‘Ik lees niet meer. Vroeger wel, maar ik ben te druk. Het laatste wat ik las, was de biografie van Beyoncé. In mijn vrije tijd kijk ik liever Netflix. Lezen is wel goed voor je, om je horizon te verbreden. Als ik 28 ben, kan ik weer gaan lezen, dan heb ik waarschijnlijk meer tijd. Maar dan wel alleen biografieën. Mijn hele familie leest romans, maar mij interesseren ze niet.’

Sander. Foto: Maarten Nauw

Sander (23) studeert geschiedenis: ‘Ik lees alleen wetenschappelijke boeken. Romans zijn niet mijn ding, historische romans ook niet. Ik heb nooit kinderboeken gelezen omdat ik vroeger zwaar dyslectisch was. Ik vind het wel jammer dat jongeren niet meer lezen. Het zit zo: Hoe meer je leest, des te meer je wil lezen. Althans, met geschiedenis werkt dat zo.’

Quinty. Foto: Maarten Nauw

Quinty (21), studeert Sociaal Juridische Dienstverlening: ‘Ik lees nooit. Daar heb ik geen tijd voor. Op de basisschool las ik kinderboeken, maar nu kijk ik liever YouTube. Het lijkt me leuk om te lezen, vooral waargebeurde verhalen vind ik tof. Maar ik heb het niet meegekregen van thuis. Wanneer ik met pensioen ben, ga ik lezen.’

Nina. Foto: Maarten Nauw

Nina (19)studeert geschiedenis: ‘Ik lees hartstikke veel, vooral fantasy, hele series achter elkaar. Vroeger was ik dyslectisch, maar lezen heeft dat beter gemaakt. De grijze jager vind ik een prachtige serie. In een boek krijgt het verhaal meer diepgang, je begrijpt de karakters beter dan in een film. in mijn vriendenkring leest niemand, mijn familie ook niet. Dat is jammer, want het is een heel goed middel tegen dyslexie en je krijgt er een grote woordenschat van.’

Lisse. Foto: Maarten Nauw

Lisse (21) studeert Sociaal Juridische Dienstverlening: ‘Ik lees alleen de boeken van Astrid Holleeder. Die zijn interessant omdat ze waargebeurd zijn en omdat ik nu snap hoe dat verhaal in elkaar steekt. Op vakanties lees ik wel romans. Als ik daaraan begin, wil ik ze ook meteen uitlezen.’

Sanne. Foto: Maarten Nauw

Sanne (22), Social Work: ‘Ik lees vooral schoolboeken. Wanneer ik op vakantie ben lees ik biografieën en romans, want dan ben ik lekker uitgerust. Het interessantste boek vond ik Judas, van Astrid Holleeder, omdat het vanuit haarzelf geschreven is. Dan kun je je inleven. Vroeger las ik veel, maar nu heb ik er geen tijd meer voor. Bovendien: boeken lezen vergt inspanning. Dan kijk ik liever Netflix.’

Brain. Foto: Maarten Nauw

Brain (23) studeert geschiedenis: ‘Ik lees ongeveer zes boeken per jaar. Tom Clancy is mijn favoriete schrijver omdat zijn boeken zo spannend zijn. Ik las vroeger niks, behalve stripboeken. Ik denk wel dat mijn moeder me heeft voorgelezen, maar ik ik herinner me niet wat. Als ik lees, wil ik achter elkaar doorlezen. Mijn favoriete boek? The Hunt for Red October.’

Volg ons op Instagram
Reageer!
Reageer!
Deel via...

Geef een reactie Let bij het reageren op onze spelregels.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *