Interview

‘Tandenjuf’ Elaha leert je op Insta alles over mondzorg en motivatie

Foto: Kees Rutten

Studenten die mondzorgkunde studeren aan de HU kennen hem vast: de Instagrampagina van de ‘Tandenjuf’. Wat begon als een plek waar ze zoveel mogelijk kennis over mondzorg wilde delen, is inmiddels uitgegroeid tot een pagina met 500 volgers waar ze ook motivatietips deelt. De vrouw erachter is Elaha Asir, mondhygiëniste en docent mondzorgkunde.

‘Het idee ontstond simpel’, vertelt Asir. ‘Ik was in gesprek met mijn studenten en zij vertelden me dat ik zo goed kon uitleggen. Op een gegeven moment dacht ik: joh, kan ik met mijn kennis over het vak niet meer naar de buitenwereld treden? Want vanuit de HU ben ik alleen via “de officiële” weg te bereiken, maar misschien hadden wel meer mensen van buiten de school ook behoefte aan kennis. Ouders, oud-studenten, iedereen die maar in Jip-en-Janneketaal uitleg wilde over hoe je je mond verzorgt.’

Van het één kwam het ander

Maar zoals dat weleens gaat op social media, kwamen ineens steeds meer andere, huidige studenten ‘Tandenjuf’ ook op het spoor. Toen haar bereik steeg, wilde ze nog meer delen dan alleen de vakkennis. ‘Daarom deel ik de laatste tijd ook veel over hoe je je mindset positief kan houden bijvoorbeeld’, zegt Asir. Daar krijgt ze een boel positieve reacties op van studenten. ‘Ze reageren dan bijvoorbeeld met een boel hartjes en “dankjewel” onder mijn berichten.’

Naast docent aan de HU is Asir coördinator studieloopbaanbegeleiding én moeder van drie kinderen. Ze heeft een hoop ballen hoog te houden. ‘Ook daarom heb ik mezelf de afgelopen jaren flink bijgeschoold op het gebied van planning en mindset. Nu vind ik niks mooier dan het daarover hebben met studenten. Bijvoorbeeld door ze stil te laten staan bij waarom ze iets doen. Ze zien hun opleiding vaak als een verplichting en vergeten dat het iets is wat ze wíllen doen. Terwijl dat laatste veel motiverender is.’

Privéleven

Elaha deelt op haar pagina haar privésituaties die voor veel mensen herkenbaar zijn: ‘Want ook ík heb een stapel was liggen die gedaan moet worden. Als anderen zien dat jij, “als volwassene” óók alledaagse struggles hebt, werkt dat geruststellend. Zo zien studenten die problemen hebben met hun planning, dat die bij mij ook niet altijd soepel loopt. Ze voelen zich dan gesteund door foto’s van mijn uitpuilende wasmand, of een Instagram Story waarop ik vertel dat ik op mijn vrije dag ook bergen vaat weg te werken heb.’

Het is niet altijd makkelijk om zoveel weg te geven van je eigen leven. ‘Ik stel me kwetsbaar op’, zegt Elaha, ‘en verlies een stukje privacy. Maar als ik daarmee anderen kan helpen, dan is dat het dubbel en dwars waard. Hoeveel volgers ik het liefst zou willen? Daar heb ik geen doel voor, we zien wel hoever ik kom.’

Tips

Elaha heeft nog een paar tandentips voor studenten: ‘Gebruik nooit een cocktailprikker als tandenstoker. Het model van die stokjes is daar gewoon echt niet voor gemaakt. En wie snel de deur uit moet naar school in de ochtend kan beter éérst ontbijten, dan de rest doen en dán pas tandenpoetsen. Dat is veel beter voor je tanden.’