Student in het buitenland

7 verschillen tussen de HU en de Australische uni volgens Lily Sophie

Wat zijn de grootste verschillen tussen Hogeschool Utrecht en een school in het buitenland? HU’er Lily Sophie deed haar minor in Australië. ‘Dit was zó anders dan in Nederland!’

Van februari tot begin juli volgde journalistiekstudent Lily Sophie (20) lessen over politiek en sociale media aan de Griffith University in Brisbane.

1. Spinnen en koala’s

‘Rond de HU-gebouwen staan wat bomen en grasvelden, maar op de campus in Australië stond een half bos. Er liepen ook veel dieren, ik heb drie keer een koala gezien. Eentje droeg haar baby op haar rug, erg schattig.’

‘Ik heb ook een leguaan, veel hagedissen en buidelratten gezien. Australië is berucht om zijn spinnen, maar dat vind ik overdreven. De achtertuin van het complex waar ik verbleef, grensde aan een woud. Als ik de deur uitstapte, zag ik daar soms een zwarte spin met lange poten. Ook tussen elektriciteitsmasten zaten grote spinnen. Volgens een vriendin waren dat huntsman spiders. Die moet je niet googelen, haha. Zo groot als op die afbeeldingen zijn ze niet, ze waren niet eens veel groter dan spinnen in Nederland.’

2. Presentatie van blaadje lezen

‘In Nederland heb ik geleerd dat ik tijdens een presentatie veel de klas in moet kijken en alleen maar steekwoorden op een briefje mag zetten. In Australië lezen de studenten hun presentatietekst letterlijk van hun telefoon of papier. Zo leek het wel alsof ze een essay voordroegen. Dat is daar blijkbaar normaal. Het viel me op dat ze goed hun best hadden gedaan om de inhoud heel sterk te maken.’

3. Uitgaan

‘Uitgaan in Australië is zo anders dan in Nederland. De clubs gingen op donderdag al om 3.00 uur dicht en dan werden de straten stil. Vaak werd het rond 2.00 uur al wat rustiger, maar dat verschilde per avond. In Nederland is het normaal om tot 4.00 uur door te gaan en daarna nog ergens een vette hap te halen. Het feesten begon in Australië ook al eerder: om 23.00 stonden de clubs vaak al vol.


De entree kostte overal tussen de 6,00 en 12,00 euro. Soms kreeg je korting als je er voor 22.00 uur was. Bij binnenkomst wordt er heel streng gecontroleerd. Mijn ID werd gescand, dan werd er een foto van me gemaakt en kreeg ik een stempel. Ik weet niet precies waarom ze die foto maken, misschien voor als mensen een clubverbod krijgen?’

4. Geen herkansing

‘Het collegegeld in Australië was duurder dan in Nederland. Studenten betaalden daar tussen de 12.000 en 17.000 Australische dollar voor hun studie. Omgerekend gemiddeld meer dan 4.000 euro per jaar. Aan herkansingen doen ze daar niet (ik weet niet waarom), dus wie een toets niet haalde, moest opnieuw betalen. Daardoor was de motivatie hoog om alle toetsen te halen. De meeste Australische studenten maakten hun huiswerk altijd.

Ik betaalde de Nederlandse prijs voor collegegeld, dus 1.000 euro voor een half jaar, omdat ik als uitwisselingsstudent een beurs kreeg. Alles bij elkaar was ik 10.000 euro kwijt. Mijn vliegtickets waren heel duur omdat ik last minute boekte: 2.700 euro. Een visum kostte 450 euro. Per maand betaalde ik 400 euro huur voor mijn kamer van 9 vierkante meter.
De meeste studenten woonden op de campus of in een gedeeld huis, of nog thuis. Net als in Nederland eigenlijk. Toch is het voor Australische studenten vaker noodzakelijk om te verhuizen omdat ze anders heel ver moeten reizen.’

5. Online lessen

‘Op de HU kom ik er vaak mee weg als ik een les niet goed heb voorbereid, maar in Australië niet. De docent begon de les meteen met: “Wat stond er in het artikel?” Of: “Jullie gaan nu allemaal praten over het interview dat je moest kijken voor deze les.” Voor veel lessen moest ik vooraf fragmenten terugluisteren waarin een docent een expert interviewde. Op zich leerzaam, maar soms vroeg ik me af hoe effectief het was. Dan hadden we het in de les over iets wat in 10 seconden van die 45 minuten voorbij was gekomen.
We mochten vaak zelf kiezen of we de les live volgden of dat we het zelf later terugkeken. Allebei kon natuurlijk ook. Ik had elke maandagochtend om 8.00 uur twee uur les. Dan ik keek dat college later terug.’

6. Goedkope sushi en dure sigaretten en koffie

‘Of Australië duurder of goedkoper was dan Nederland weet ik niet goed. Het verschilde erg per product. Een sushirol kostte maar 2,00 euro, terwijl je daar in Nederland 8,00 euro voor betaalt. Een koffie kostte omgerekend bijna 5,00 euro. Schijnbaar is de koffie in Australië heel goed, maar ik proefde weinig verschil.
Een pakje sigaretten kostte 35,00 euro, hier is het 9,00 euro. Mensen gebruikten meer e-sigaretten. Roken doen we in Nederland vaak op een terrasje, maar terrassen zijn in Australië niet echt een ding. Ik weet niet waarom.’

7. Surfdudes?

‘Mijn universiteit lag een uur van het strand af. Er zaten geen echte surfdudes in mijn klas. Die kiezen denk ik eerder voor een universiteit dichtbij het strand. Als ik Australische klasgenoten toevoegde op Instagram zag ik wel vaak surffoto’s op hun pagina. Ik heb het zelf ook geprobeerd in Noosa, een echt surfstadje. Een grote fout om op zondag te gaan, want in het hele stadje was geen vrije parkeerplaats te vinden. De wegen stonden vol met auto’s met surfborden. Het is moeilijker dan ik dacht, zeker in de stroming.’