Marilène Vis (21) studeert Journalistiek aan de HU.
Hoe de trends onder Gen-Z ontstaan is mij – net als waarschijnlijk vele anderen – een raadsel. Het ene moment zijn we geobsedeerd door wegwerpcamera’s en blikjes cola zero, terwijl we het andere moment geen genoeg kunnen krijgen van vintage winkels en padellen. En hoewel we gelukkig eindelijk van corona af zijn, zie ik om me heen langzaam weer een nieuwe pandemie oprukken: de Duolingopandemie.
Duolingo is een app waarbij je gratis en op een makkelijke manier een nieuwe taal kan leren. Door iedere dag een oefening te doen, bouw je een zogenoemde streak op. Waar je vroeger de populairste van de klas was als je op Snapchat een streak van twee jaar had, geldt dat nu voor Duolingo.
Ik ken weinig mensen die de app niet op hun telefoon hebben staan. Vriendinnen van mij willen voor hun minor Spaans en Zweeds leren, terwijl klasgenoten gewoon hun bestaande niveau van Frans en Italiaans willen opkrikken. Op Instagram zag ik zelfs een oproep van een meisje dat vroeg of mensen wilden deelnemen aan haar Duolingo Family Plan, zodat ze gratis onbeperkt fouten kon maken. Het moet niet gekker worden.
Maar ik zou mezelf natuurlijk niet zijn als ik niet gewoon gezellig achter de kudde aan zou hobbelen. En dus downloadde ik de app om twee talen te leren: Duits en Russisch. Duits omdat ik dicht bij de grens opgroeide en daardoor al een aardige basiskennis heb van de taal, en Russisch omdat ik Rusland simpelweg een fascinerend land vind.
Inmiddels heb ik een streak van veertig dagen en kan ik – weliswaar met handen en voeten – een simpel gesprek voeren in het Duits, en kan ik je voor een walvis uitmaken in het Russisch. Je weet maar nooit wanneer het van pas komt. Ik ben benieuwd of ik de talen straks vloeiend kan spreken, of dat ik ineens ergens in de middle of nowhere aan het kamperen ben omdat dat de nieuwe hype is. We gaan het zien. Voor nu, хорошей недели en Auf Wiedersehen!