Love it or hate it, maar vroeg of laat moeten we allemaal een keer met de trein. Als je al eens met de trein bent geweest, dan herken je mijn ervaringen ongetwijfeld.
Zolang als ik mij kan herinneren, ga ik met het OV. Ik ben nu eenmaal een Nederlander uit de stad. Als kind waren mijn OV-ervaringen geweldig. Een tram brengt je naar de trein die naar een metro (of andersom) gaat en je bent op je bestemming. Niks speciaals aan en het werkte voor mijn domme kinderhoofd fantastisch goed. (Daarnaast kreeg je als kind een railway runner bij je ticket, een kartonnen trein, wat toch al zorgde voor alle afleiding die ik mogelijk nodig zou kunnen hebben op zo’n treinrit.)
Alles veranderde toen ik vanuit Middelburg met de trein standaard naar mijn stage in Amsterdam moest. Deze ochtendtrein was niet meer zoals de trein van vroeger. Opeens waren er etiquette regels waar ik nog nooit bij had stilgestaan. En lezer, om jou te behoeden voor deze gevaren, hierbij een rijtje met de basisetiquette. (Post in de comments op Insta iedereen die ik nog heb gemist.)
- Altijd op een één- of tweepersoonsplek zitten en niet naast iemand gaan zitten als er tweezitters vrij zijn
- Pas als alles al weg is, de vierzitters pakken. En als je die pakt, schuin tegenover elkaar gaan zitten. Voor maximale beenruimte
- Deze is logisch: ouderen, mensen die slecht ter been zijn, etc. je stoel aanbieden
- Eerst iedereen laten uitstappen voordat je instapt
- En een cruciale: nooit maar dan ook NOOIT met iemand praten in de ochtendtrein. (Want iedereen heeft al een ochtendhumeur, want ze staan in een te dure, overvolle trein)
Dit zijn natuurlijk maar etiquette gebaseerd mijn eigen ervaringen, maar toch mis ik de trein zoals vroeger, toen het nog een plezierig avontuur was. Laatst kreeg ik van een conducteur trouwens wel een treinsticker. Die kun je gewoon vragen, kwam ik toen achter. Het was dan wel geen opvouwbare kartonnen trein, maar genoeg om de treinreis dragelijk te maken.