De spanning liep op tijdens de vergadering tussen de Hogeschoolraad (HSR) en het College van Bestuur (cvb) op woensdag 9 juli. Op tafel lagen de bezuinigingsplannen van het college. Maar welke invloed hebben we hierop nog, vroeg de HSR zich af.
Veel HU-medewerkers hebben een presentatie van hun directeur gehad over de bezuinigingen. Daarin kwam wellicht het woord ‘voornemen’ veelvuldig voorbij. Bijvoorbeeld het voornemen om te stoppen met de Green Office. Maar als je die zaal uitloopt, onthoud je dan dat het een voornemen is? Of voelt het als een besluit? Volgens de HSR lijkt het voor veel medewerkers alsof de plannen al in beton zijn gegoten, terwijl de medezeggenschap nog officieel moet instemmen. En dat zit de raad niet lekker.
Wat is het Planning en Control Kader?
De bezuinigingsplannen staan in het Planning en Control Kader van 2026. In het PCK staat hoeveel geld de HU verwacht te ontvangen en hoe dat verdeeld wordt binnen de hogeschool. Het is een belangrijk document dat helpt bij het uitvoeren van de strategie van de HU: wat willen we bereiken, hoe gaan we dat doen en welke mensen en middelen zijn daarvoor nodig? De grote lijnen daarvan staan al in het Ambitieplan van de HU
‘Het is nu financieel anders dan normaal’, reageerde cvb-lid Gerard van Assem op de kritische vragen over de volgorde van het proces. Er moet 19 miljoen euro bezuinigd worden. ‘We wilden directeuren op tijd wakker schudden. Daarom hebben we ze al in april geïnformeerd. Zodat ze kunnen nadenken en organiseren. Anders krijgen ze pas half juli de plannen, na instemming van de raad. Dan moeten ze in de zomer volle bak aan de slag. Dat is niet verstandig.’
De HSR waardeerde die proactieve houding. Maar: wat als ze niet instemmen? Moeten de plannen dan op de schop? ‘Als jullie het helemaal anders willen’, zei Van Assem, ‘moeten wij terug naar de directeuren. Dat hopen we niet. Maar we hebben ook duidelijk gezegd: let op, het gaat om voornemens, niet om besluiten.’
Toch meer geld voor HUGS?
Eén van de grootste pijnpunten is de forse bezuiniging op HUGS, het programma voor gemeenschapsvorming. Het budget wordt teruggeschroefd van 4 naar 2,5 miljoen euro in 2028. Dat voelt wrang, zegt de HSR, zeker omdat het cvb in de plannen juist het belang van studentsucces onderstreept. En daar draagt HUGS aan bij.
‘Waar zien we dat belang dan concreet terug?’, vroeg HSR-voorzitter Rinne Post zich af. ‘We zien vooral dat er in wordt gesneden. Daar hebben we moeite mee om in te stemmen.’
De raad wees ook op afspraken die zijn vastgelegd in het PCK van 2025. Daarin staat dat HUGS in 2025 en 2026 niet minder geld zou krijgen, in afwachting van een evaluatie. Dat deze afspraak nu lijkt te sneuvelen, wringt. De HSR begrijpt dat er bezuinigd moet worden, maar wil in elk geval voorkomen dat het budget voor 2026 nóg verder daalt.
Van Assem probeerde de zorgen weg te nemen. ‘We hebben dezelfde doelstelling. Maar de afweging is lastig. Kiezen we voor iets cultureels, zoals Podium, of voor collega’s in het onderwijs?’ Hij deed een tegenvoorstel: 3,5 miljoen in plaats van 2,5 in 2028. De HSR reageerde daarover nog in gesprek te willen.
Langstudeerders onder druk
Ook de plannen voor langstudeerders wekten zorgen. Het cvb wil instellingen minder geld geven voor studenten die langer dan de standaardduur over hun opleiding doen. Formeel bepaalt elk instituut zelf hoe dat geld wordt verdeeld, maar de HSR vreest dat de begeleiding van langstudeerders het kind van de rekening wordt.
Aan die plannen wilde Van Assem niet tornen. ‘We willen juist het tegenovergestelde bereiken,’ stelde hij. De gedachte van het cvb: minder geld voor langstudeerders dwingt instituten om te investeren in betere begeleiding, zodat studenten sneller doorstromen. ‘De financiële prikkel om ze binnen te houden is dan weg’, zei van Assem.
Wie bepaalt wat?
De HSR stemt over de bezuinigingen op hoofdlijnen: hoeveel geld gaat er naar de grote onderdelen van de HU. Maar de daadwerkelijke invulling, dus wat blijft en verdwijnt, vindt plaats bij instituten, diensten en kenniscentra. Daar kunnen ze keuzes maken die grote impact hebben op alle studenten, zoals gewijzigde openingstijden of aanpassingen bij STIP.
‘Wat als wij nu instemmen en er later plannen komen waar we niet achter staan? Hoort dat niet centraal besproken te worden?’, vroeg Post zich hardop af.
Van Assem gaf hem daarin gelijk. ‘Als het plannen zijn die alle studenten raken, wil ik die met de HSR bespreken. Maar zo’n voorstel ligt er nu niet. Dan moeten we kijken welke vorm van medezeggenschap erbij hoort.’
Volgende week stemming
16 juli gaat de raad weer in gesprek met het college van bestuur over de bezuinigingsplannen. De stemming volgt naar verwachting direct na afloop van de vergadering.
Belangstelling om daarbij aanwezig te zijn? De vergaderingen zijn openbaar. De exacte tijden verschijnen op de SharePoint-pagina van de HSR.