Laat de opbrengst van het leenstelsel niet verdampen, waarschuwen de medezeggenschapsraden van het hbo. Ze willen instemmingsrecht over de besteding van de extra middelen.
Deze week gaat de Tweede Kamer weer debatteren over het afschaffen van de basisbeurs en het invoeren van een leenstelsel. Met deze ingreep wil de regering ongeveer één miljard euro vrijmaken voor het onderwijs.
Het is nog onzeker of het leenstelsel er werkelijk komt, want de regeringspartijen hebben geen meerderheid in de Eerste Kamer en de meeste oppositiepartijen zijn tegen de plannen. Maar als er straks extra geld naar het hoger onderwijs gaat, zorg dan dat het niet op de grote hoop gaat, zegt de vereniging van medezeggenschapsraden in het hbo.
‘Voor je het weet verdampt dat geld en wordt het hoger onderwijs er niet beter van’, zegt voorzitter Theo de Wit, zelf docent aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. ‘Dan komt het bijvoorbeeld allemaal in de bureaucratie terecht. Daar hebben we slechte ervaringen mee.’
De medezeggenschapsraden willen dat het geld vooral wordt gebruikt om meer docenten te trekken en het personeel extra te professionaliseren. Daarom zou de wetgever het geld apart moeten houden en de medezeggenschapsraden instemmingsrecht moeten geven op de besteding ervan. ‘Dan zorg je dat het ook echt aan het onderwijs ten goede komt.’
Het is maar de vraag of het geld in het hoger onderwijs terechtkomt. Vooralsnog lijkt de opbrengst vooral naar andere delen van het onderwijs te gaan, zoals het voortgezet onderwijs en het mbo. De medezeggenschapsraden nemen geen standpunt over het leenstelsel in, want ze zijn verdeeld. De studenten zijn ertegen, maar sommige docenten zien er wel iets in. Het zou studeren minder vrijblijvend maken en de motivatie van studenten verhogen, vermoeden ze.