Columns

Is faillietgaan erg?

Wie wint? De slimste, de sterkste, de sluwste, de rijkste? Ik hoorde van de zomer in een clubhuis van een tennisvereniging (je zegt dan niet kantine) iemand zeggen: “Hij werkt nu echt niet meer. Dat hoeft ie ook niet, net zo min als vier generaties na hem.” Uitdrukkingen die vaak uitkomen zijn: met geld maak je geld en wie voor een dubbeltje geboren is, wordt nooit een kwartje. Zelfs na een beurskrach hebben de rijken meestal nog ergens potjes op het vuur staan. Dirk Scheringa vulde zo’n potje al weer snel met het houden van lezingen, terwijl hij velen met schuld achterliet.

Waar we in ons land in de vorige eeuw gek tegenaan keken was dat Amerikanen het een pre vinden als een ondernemer een aantal keer failliet is gegaan, want daar zou hij van leren. Die ondernemer misschien, maar hij laat schuldeisers naar hun geld fluiten. Een ethiek die wij niet begrepen. Maar nu lijkt ook dit fenomeen, zoals eerder televisiesoaps en mannetjesmakerij in de politiek, vanuit Amerika ons land binnen te komen.

Het is goed om ondernemerschap te stimuleren en te leren waar valkuilen zitten, niet om te leren hoe je schuldeisers erin moet duwen. Hopelijk krijgt ethisch handelen nog voldoende aandacht op de Hogeschool Utrecht.