In het juli/augustusnummer van Transfer lees ik dat het nieuwe taalbeleid van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) Engels verplicht stelt en dat Nederlands wordt gestimuleerd. Binnen vijf jaar moet er op de RUG in het Engels gecommuniceerd worden. Ik ben daar een voorstander van. Het hoeft niet te betekenen dat je je moederstaal verwaarloost. Het zou juist het begin moeten zijn van automatisch tweetalig onderwijs in ons land.
Rick de Graaff, lector taaldidactiek bij Inholland, wil al vroeg kinderen spelenderwijs stimuleren om met meertaligheid om te gaan. Via interactie, in een kringgesprek of tijdens een gymles bijvoorbeeld, kan je al veel bereiken, zegt hij in het Parool van 19 juli. Hij heeft het dan niet alleen over het Engels, maar ook over bijvoorbeeld Arabisch, Turks of Pools.
Hoeveel van de opleidingen op de HU zijn Engelstalig? In Manifest 2021, opgesteld door 65 docenten, worden negen uitgangspunten genoemd die invloed hebben op de toekomst van ons onderwijs. Met geen woord wordt gerept over meer Engelstalige opleidingen.
Ook bij de prestatieafspraken die de HU maakte met het Ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap geen woord over Engelstaligonderwijs. Wel veel Engelstalige woorden in het jaarverslag 2013, maar ook daar niets over het gebruik van Engels op de HU.