Lifestyle

Heftige huisbazen (1)

Gedoe over de huur, moeilijke communicatie of discussies over wie welk gebrek moet oplossen. Studenten hebben wel eens ruzie met hun huisbaas. Maar wat doe je als je huisbaas elke week boos op de deur staat te bonzen? Als hij geldproblemen heeft of zomaar het slot verandert? De serie Heftige Huisbazen zoekt antwoord op deze vragen.

Vierdejaars Journalistiek Merel de Koning maakt kennis met de heftige huisbazen van haar vriend Herman* en merkt dat meer studenten problemen hebben met hun verhuurders. Ze zet de verhalen over heftige huisbazen op een rij en vraagt juridisch advies van het Huurteam. Als aftrap: de heftige huisbazen van Herman. 

Ik kijk mijn ogen uit als ik de kamer van mijn vriend voor het eerst binnenstap. 45 vierkante meter, met aparte slaapkamer en uitzicht op het Beatrixtheater in de wijk Lombok is niet niks. Maar dat mag ook wel voor 650 euro per maand.

De keuken, douche en wc deelt hij met drie anderen. Prima huisgenoten. Zijn huisbazen vind ik een beetje vreemd. Twee oudere vrouwtjes die de wildste verhalen vertellen. Over drugsgebruikers en huurders die de deur op slot doen en de verwarming aan laten staan. Een keer per maand komen ze in Hermans kamer, om het brandalarm te checken. Ze controleren dan gelijk of het netjes is opgeruimd en of er geen wietplantjes in de vensterbank staan. Daarom mag Herman geen ander slot op zijn kamerdeur zetten. Hij moet de deur aan de buitenkant afsluiten met een hangslotje.

Na een tijdje ontstaan er kleine akkefietjes tussen de huisbazen en bewoners; een huisgenoot laat zijn vuilniszak in de gang staan, waarna de huisbazen zich willen bemoeien met het schoonmaakrooster. Een van de bewoners is het zat en vraagt zich af of ze niet te veel betaalt voor haar kamer. Na overleg met de andere huisgenoten besluiten ze om het huurteam in te schakelen. Die toetst de huurprijs van kamers aan wettelijke normen en let ook op achterstallig onderhoud en gebreken in het huis. Studenten kunnen het huurteam gratis inschakelen en dat is hard nodig, want volgens een onderzoek van de Landelijke Studentenvakbond betalen studenten in Utrecht gemiddeld 102 euro per maand te veel.

Uit het rapport van het huurteam blijkt dat Herman en zijn huisgenoten inderdaad te veel betalen en dus schakelen zij de huurcommissie in. Die kan de huisbaas dwingen om de huur te verlagen, eventueel zelfs met terugwerkende kracht. Dat proces duurt een aantal maanden en is alleen geldig als de studenten tot de uitspraak in het huis blijven wonen.


                                                                
De huisbazen zijn op z’n zachts gezegd niet zo blij. Ze bedreigen de bewoners van het huis over de telefoon en staan onverwachts voor de deur. Voor de huisgenoten van Herman wordt het te veel. Stuk voor stuk geven ze het op en verhuizen ze naar een ander studentenhuis. Herman zet door en de huurcommissie doet op 11 maart uitspraak: Vanwege ernstige gebreken in het huis (zoals het hangslotje) moeten de huisbazen zesduizend euro aan Herman betalen en krijgt hij een flinke huurverlaging.

Na een paar weken valt er een dik pakket van het kantongerecht bij Herman op de deurmat. De huisbazen laten het er niet bij zitten en gaan in beroep. Dat is even schrikken. Herman schakelt met hulp van het huurteam een advocaat in en die kijkt samen met hem naar het bewijs van zijn huisbazen. Dat blijkt niet zo sterk te zijn, dus waarschijnlijk krijgt Herman geld terug. De vraag is alleen hoeveel. Wachten op de uitspraak van de kantonrechter dus.

*De naam Herman is niet zijn echte naam. Omdat er nog een rechtszaak loopt, wilde mijn vriend niet met zijn eigen naam in het artikel.

Advies
Wat te doen als je in dezelfde situatie zit als Herman? Bij bedreiging of intimidatie adviseert het Huurteam om een melding te maken bij de wijkagent en politie. Wanneer een verhuurder ongevraagd jouw kamer binnenkomt, mag je het slot van de deur vervangen