Henk Penseel was (onder andere) docent aan de HU en blogt sinds 2010 voor de Trajectum-site. Ditmaal over internationalisering als middel om diversiteit te bereiken.
In de eerste week van september sprak collegevoorzitter Geert ten Dam voor het eerst (en voor het laatst) haar openingsrede uit voor de UvA en de HvA samen. Volgens Folia wil zij meer overleg met studenten en minder onnodige regels en ziet zij meer in diversiteit, want zo worden meerdere perspectieven op de wereld en op maatschappelijke vraagstukken in huis gehaald.
Na afloop van onze jaaropening sprak ik met Jan Bogerd, voorzitter van het college van bestuur, over diversiteit op de HU in relatie tot de stad Utrecht, want dat was het thema van die dag, festival De stad van Morgen. Ik vroeg of hij contacten en uitwisseling met buitenlandse universiteiten en hogescholen wilde stimuleren om zo de diversiteit te bevorderen. Hij was zeker geen tegenstander, maar vond dat de ene studie meer baat heeft bij diversiteit dan de andere.
Met diversiteit hadden we het minder over gemengde klassen in geslacht, geloof of politieke voorkeur, maar meer over het toelaten van invloeden van andere (buitenlands) culturen in de opleidingen. Jan Bogerd legde de bal bij de opleidingen. ‘Als de opleidingsmanagers denken dat het toegevoegde waarde heeft, dan moeten ze dat zeker niet nalaten.’
Het is echter jammer dat zowel de beleidsmakers van de HU als de gemeente Utrecht wel prachtige plannen en presentaties maken, maar als het erop aankomt het paard achter de wagen spannen. Bij weinig opleidingen wordt gestimuleerd om een deel van de studie in het buitenland te doen, terwijl dit in mijn ogen bij elke studie mogelijk moet zijn. De student moet dan wel financieel gesteund worden, maar daar is op de HU geen ‘potje’ voor.
Ook de gemeente draagt niet echt bij, want al jaren is er in Utrecht een tekort aan kamers voor internationale studenten (bron SSH). Hoe rijmt de gemeente dit met hun beleid om diversiteit te bevorderen? Utrecht hoort bij de vier grote steden in de Randstad waar de bevolking sneller groeit dan landelijk en de buitenlandse migratie een belangrijk aandeel (15%) heeft in die groei.
‘Onderwijs fungeert als vitaal onderdeel voor de stedelijke cultuur van verbeelding en vernieuwing, van leren en doen, van slimme stad naar slimme stedelijkheid’, zei prof. dr. ir. Hans Mommaas, directeur van het Planbureau voor de Leefomgeving in zijn presentatie tijdens de jaaropening. Daar schudden locoburgemeester Jeroen Kreijkamp en Jan Bogerd elkaar de hand om de samenwerking tussen de HU en de gemeente te intensiveren. Al iets van gemerkt?