Henk Penseel was (onder andere) docent aan de HU en blogt sinds 2010 voor de Trajectum-site. Ditmaal: over educatieve trips van 125.000 dollar.
Begin deze maand was ik twee weken in Bogota, de hoofdstad van Colombia. Een stad met zeven miljoen inwoners en veel prachtige graffiti op de muren langs de wegen die de stad doorkruizen. Bij terugkomst lagen stapels kranten en tijdschriften op me te wachten. In tegenstelling tot enkele mensen, die het nieuws beu zijn en afgelopen woensdag in de Volkrant geïnterviewd werden, ben ik bang iets te missen. Dat schreef ik al in een eerdere column.
Het viel me op hoeveel er over het onderwijs werd geschreven, ondanks de aandacht voor onze verkiezingen en de populisten in de diverse landen. Geert ten Dam, voorzitter van het college van bestuur van UvA/HvA, schrijft in Het Parool dat kennis van onze democratische rechtsstaat veel meer aandacht in het onderwijs moet hebben. Volkskrantcolumniste Aleid Truijens haalt maar weer eens aan waarom er een man voor de klas moet staan. Alleen maar vrouwen ‘maakt jongens ongedurig en opstandig’.
Opmerkelijk was een artikel op de voorpagina van Het Parool over de ouders van kinderen die geen vrijwillige (!) bijdrage kunnen betalen en dan maar een andere school moeten zoeken. Dat besluit werd door de aandacht in de pers een paar dagen later teruggedraaid. En in diezelfde week kregen de PvdA en de SP een Kamermeerderheid voor een motie die inhoudt dat er een limiet moet komen voor die vrijwillige schoolbijdragen.
The Hollywood Reporter beschrijft een nieuwe trend voor ouders met een aantal miljoenen op hun spaarrekening. Zij plannen vakanties voor gezinnen met schoolgaande kinderen naar verre oorden om hen in contact te brengen met andere culturen. Inmiddels zijn in Amerika gespecialiseerde reisbureaus die reizen op maat organiseren, variërend van $46.000 (zeventien dagen door Italië) tot $125.000 (twaalf dagen door Zuid-Afrika) voor een gezin van vier personen.
Dat is wat anders dan een werkweek naar de Ardennen of Texel. Maar veel middelbare scholen bieden ook educatieve trips aan, die echter steeds verder moeten, omdat veel leerlingen Parijs, Berlijn of Rome al gezien hebben. Hoe interesseer je hogeschoolstudenten voor een leerzame en ook leuke trip die extra geld kost?
Ik ben met studenten naar Kenia geweest. Een geweldige ervaring. Nog steeds hebben de studenten onderling contact, hoewel ze al lang zijn afgestudeerd. Studenten van de minor Sport & Entertainmentmarketing organiseerden onlangs een halve marathon op Curaçao. Een succes. Twintig van de vierentwintig studenten gingen mee. De vier achterblijvers kregen een alternatieve opdracht. Wilden ze niet mee, of konden zij de trip niet betalen?