De redactie van de Keuzegids onderzocht 1900 gevallen van opleidingen die op websites als bachelorstudie worden aangeboden. De conclusie is dat honderden van deze opleidingen afweken van de officiële opleidingsnaam. Vaak gaat het om opleidingen die met een hippe Engelse naam in de markt worden gezet, terwijl ze gewoon onder een Nederlandse naam zijn geregistreerd. Er zijn echter ook tientallen afstudeerrichtingen die worden gepresenteerd als zelfstandige opleidingen terwijl het om een variant op een basisopleiding gaat.
Het ‘gemarchandeer’ met opleidingsnamen komt vooral in het hbo voor. Behalve de Hogeschool Zeeland zijn vooral Saxion Hogescholen, de Hogeschool van Amsterdam en de agrarische instelling Van Hall-Larenstein volgens de onderzoekers te ‘creatief’ met opleidingsnamen. De particuliere instelling NCOI maakt het in de ogen van de Keuzegidsredactie en het ISO helemaal bont.
Studentenbond ISO vindt de gang van zaken schandalig. ‘Te gek voor woorden dat dit kan’, zegt voorzitter Sebastiaan den Bak. Staatssecretaris Bruins is nu aan zet. ‘Die moet de hogescholen en universiteiten maar duidelijk maken dat dit echt niet kan. Wat mij betreft sommeert hij ze binnen drie weken met fatsoenlijke voorlichting te komen, want scholieren zijn op dit moment hun keuze al aan het maken.’
Een woordvoerder van het ministerie van OCW noemt de resultaten zorgelijk. ‘Toen in augustus de eerste fouten aan het licht kwamen, kon je op zich nog denken dat het om een incident gaat. Een volledig overzicht ontbrak. Dat is er nu wel.’
Woordvoerder Paul Helbing van de HBO-raad vindt het nieuwe onderzoek vooral een herhaling van zetten, maar de voorlichting van hogescholen moet gewoon goed zijn. ‘Dat ontslaat studiekiezers overigens niet van hun eigen verantwoordelijkheid om zich een beetje te verdiepen in het opleidingsaanbod voordat ze zich inschrijven.’ (HOP)
De resultaten van het onderzoek zijn te vinden op www.keuzegids.org