Hij reageerde op kamervragen van de SP naar aanleiding van een actie bij de tweedegraads lerarenopleidingen van de Hogeschool Utrecht. Daar had studentenpartij Eureka eind november zeshonderd handtekeningen verzameld tegen het ‘nieuwe leren’ en het geringe aantal contacturen per week.
Bruins vindt het prima dat studenten zich druk maken om de kwaliteit van hun opleiding, maar stelt dat er ‘slechts’ vijfhonderd handtekeningen zijn opgehaald. Bovendien: ‘De student die de actie heeft gecoördineerd zit ook in de opleidingscommissie, en die heeft zich van de actie gedistantieerd.’
Op de vraag of zes contacturen niet erg weinig is voor leraren in opleiding, wil de demissionaire staatssecretaris geen antwoord geven. Hij verwijst naar accreditatieorganisatie NVAO die de opleidingen op basiskwaliteit toetst. Dat dit bij de desbetreffende opleiding nog niet is gebeurd, maakt niet uit: ‘De laatste beoordeling onder het visitatiestelsel gaf een positief beeld te zien’, sust Bruins.
Wel vindt hij dat het hoger onderwijs meer moet ambiëren dan basiskwaliteit alleen. ‘Daarbij spelen contacturen een rol, maar ook andere zaken zoals de kwaliteit van docenten, de differentiatie in onderwijsvormen en de begeleiding van studenten.’
Overigens liet de Hogeschool Utrecht in november al weten dat Eureka de problemen te eenzijdig bij het nieuwe leren legt: de lerarenopleidingen zouden structureel te weinig geld hebben om iets te doen aan het geringe aantal contacturen.
HOP, Thijs den Otter