Nieuws

‘Bevroren emotie’

Is dit nieuw?
‘Ja, de kwaliteit van een locatie wordt niet meer alleen bepaald door het uiterlijk. Eerst lag het accent meer op inrichting en uitstraling, je moest je er thuis voelen en prettig lesgeven. Het onderwijslandschap verandert zo snel, een gebouw moet daarom  flexibel zijn en makkelijk aangepast kunnen worden. Voorwaarde is een prettige communicatieve omgeving waar studenten elkaar kunnen ontmoeten; ook interactief. De faculteit Gezondheidszorg vind ik een goed voorbeeld. In de klinieken wordt geleerd en gewerkt.’

De HU vergeleken met andere scholen?
‘De Hogeschool Utrecht staat zeker niet achteraan, maar het kan altijd beter. Uit een recent onderzoek naar huisvestingsbeleid scoorden we goed op kwaliteit, gebruik en efficiency van de gebouwen. Ook andere hogescholen zijn aardig op weg om hun locaties in het onderwijs te integreren.’

Leuk werk?
‘Ik ben van huis uit architect en vind het leuk om bezig te zijn met het verbeteren van de werkplek. Een goede architect maakt van de vraag een product en voegt daar verrassingselementen aan toe. Belangrijk is dan, dat de vragen richting architect goed worden geformuleerd. Ik ken beide werelden en kan dit in mijn werk goed combineren.’

Trots op?
‘De uitbreiding van Maatschappij en Recht. Hier heb ik zelf op de achtergrond meegewerkt aan de technische randvoorwaarden waardoor het niet alleen mooi is, maar ook behaaglijk. Je merkt toch dat dit uiteindelijk voor de gebruiker zwaarder weegt, ook al is een gebouw nog zo fraai.’ 

Favoriete architect?
‘Frank Lloyd Wright, maar die is al dood helaas. (bekend van o.a. het Guggenheim in New York; red.) Hij vertaalde echt het wezen van de mens naar architectuur. In zijn gebouwen zie je dat bouwen een bevroren emotie is.’

Bevroren emotie?
‘Huisvesting heeft directe invloed op het persoonlijke leven van mensen en hun functioneren. De mensen die zakelijk betrokken zijn bij het realiseren van huisvesting zijn ook emotioneel betrokken. De gevoelens bij de beslissingen zie je vaak terug in een bouwwerk.