Nieuws

Studieschuld en hypotheek: banken doen het goed, vindt minister

Foto: Akhmad Fauzi

Er is weinig mis met de manier waarop banken een studieschuld meewegen bij de aanvraag van een hypotheek, denkt minister Van Engelshoven. Wel wil ze studenten beter voorlichten over de consequenties van een lening.

Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) luidde eind augustus de noodklok over de invloed van de studieschuld op de hoogte van de hypotheek die oud-studenten kunnen krijgen. Hoe groter de schuld, hoe kleiner het huis, kort gezegd. Banken zouden die studieschuld bovendien te zwaar meewegen omdat ze uitgaan van de oorspronkelijke lening, zonder te kijken hoeveel daarvan al is afgelost.

Niet vreemd
Maar volgens minister Van Engelshoven van Onderwijs is er niet veel aan de hand. Het is begrijpelijk dat banken niet naar de actuele studieschuld kijken, schrijft ze. Ze houden namelijk rekening met de maandelijkse lasten van een huishouden en in het geval van een studieschuld is het af te betalen bedrag iedere maand gelijk. Het maakt dus niet uit hoeveel je al hebt afgelost.

Bovendien kunnen banken een uitzondering maken als de studieschuld al bijna is afgelost. Dan kun je in sommige gevallen alsnog een hogere hypotheek krijgen. ‘Ik heb geen signalen dat aanbieders verkeerd omgaan met deze regeling’, schrijft de minister. Voor de zekerheid zal er nog eens worden gekeken hoe de regeling wordt toegepast en of er problemen zijn.

Uitleg
Het ISO vindt dat DUO studenten onvoldoende duidelijk maakt wat de consequenties zijn van een studieschuld, maar daar is Van Engelshoven het niet mee eens. ‘Op de website van DUO stond al uitleg over hoe studieschulden meewegen bij hypotheekverstrekking’, schrijft ze, maar die informatie is voortaan wel beter vindbaar. Daarnaast gaat ze samen met het Nibud bekijken hoe de voorlichting over studieschulden nog beter kan.