Onze correspondent Studentenleven Jelle de Ru kijkt welke borrels en feestjes in Utrecht de moeite waard zijn. Hij kijkt achter de muren van een vereniging, gaat een avondje mee uit of drinkt gezellig een drankje op een evenement. Belangrijkste vraag: waar wordt het leukst geborreld in onze Domstad? Deze week: De enige echte Jelle-borrel.
- Jelle, wil je nog wat bier? ‘Ja lekker.’ Ja doe er nog maar eentje!’ ‘Meer bier meer beter!’ ‘Zei iemand daar bier?!’
- Hoogtepunt: Jelles gaan viral, met 4,9K likes op de Dumpert Facebookpagina.
- Minpuntje: De vorige Jelle-borrel had een hogere opkomst.
Wat krijg je als je 256 Jelles in een groeps-Whappsapp verenigt? Een hoop slap geouwehoer, heel veel foute Whatsapp-stickers, platte humor, maar vooral ook: heel goede gesprekken en eens in de zoveel tijd een borrel. Want met uitzondering van enkele minderjarige Jelles en wat dertigers zitten de meeste Jelles in hun studententijd. En waar studenten én Jelles zijn, daar moet natuurlijk geborreld worden.
Dit is editie drie, vier of vijf van de Jelle-borrel. Niemand houdt het echt bij, maar daar gaat het ook niet om. Er zijn Jelles uit het hele land, maar omdat Utrecht lekker centraal ligt, is dit het kloppend hart van het Jelle-borrelgenootschap. Vanavond zitten we met z’n twintigen bij de kroeg ’t Gras van de Buren. Voor mij is dit de eerste Jelle-borrel.
Het was de prachtige zomer van 2017 toen de Jelle-app het leven zag. Jelle Koopman (24): ‘Ik zag een artikel voorbijkomen over de Thijssen-app. Zelfde idee, maar dan met mensen die Thijs heten. Ik dacht: Dat kan ik ook. Ik kende toen drie Jelles. Zo is het balletje gaan rollen, in een jaar tijd zaten we vol. Ik voel mij eerder een trotse pappa dan een opper-Jelle. Ik distantieer mij dan ook van die titel. We zijn met 257 man. We zijn allemaal gelijk.’
Jelle zijnde kan ik dit beamen. Jelles delen onderling het leven. Jelles helpen elkaar. Of het nou donaties zijn via Tikkie om verdriet weg te drinken na een verbroken relatie of dat een Jelle een onterechte boete kreeg. In de appgroep wordt vaak in woorden en heel soms in financiën steun geboden. Samen staan Jelles sterker. In voor- en tegenspoed.
Iedere Jelle heeft dan ook zijn eigen rol. Dus als ik me voorstel, krijg ik al te horen: ‘Ik heb je nog geholpen met het opzetten van je eigen bedrijf!’ ‘Was jij niet de Jelle die in Denemarken zat? We hebben nog ge-appt toen je onder invloed was.’ ‘Was jij niet die Jelle met wie ik zo’n lange discussie heb gehad over cynisme?’ ‘Heb je mij nog geïnterviewd voor Het Parool?’ Eindelijk zie je de gezichten achter de verhalen.
Aan tafel gaat het over filosofie, het nieuws, vrouwen, politiek, maar ook over interessante ideeën en hobby’s. Jelle (20) bouwt een eigen synthesizer. Hij combineert hiermee zijn bèta-kant en zijn liefde voor muziek. Maar Jelle Hamoen (22) heeft het verhaal dat alles overtreft. Hij is bezig met een start-up om ruimtestations op de maan te gaan bouwen. ‘In de 17de eeuw hadden wij in Nederland een enorm ecologisch probleem. Toen bouwden we meer land. Waarom doen we dat niet ook gewoon in een baan om de aarde? Daar is gewoon zwaartekracht. Ik denk dat dit veel leefbaarder is dan wonen op Mars.’
Omdat we niet de hele avond bij het Gras van de Buren kunnen zitten, gaan we naar de Irish pub Mick O’Connells. Die zat helaas vol, dus eindigen we bij Le Journal op het Neude. Zo werd de Jelle-borrel per ongeluk een kroegentocht.
Rond twee uur ‘s nachts sluit Jelle Koch (28) nog even aan: ‘Ik wilde al een jaar in de Jelle-app, ik stond zo lang op de wachtlijst. Vanavond heb ik mijn eerste appje in de groep gegooid. Ik vind het zo mooi om alles te lezen!’
Ik ben het compleet met Jelle eens. Wat is het toch fijn om een Jelle te zijn.