Femke Hovinga (18) kan niet stil zitten. De derdejaars student journalistiek is sinds begin september voorzitter van het Utrechtse USF Studentenbelangen. Daarnaast is ze hoofdredacteur van de Paduaan, blad van de faculteit Communicatie en Journalistiek, en lid van de faculteitsraad.
Door Gerard Rutten
Je begon op je zestiende al te studeren.
Op de basisschool heb ik een klas overgeslagen. Ik wil niet zeggen dat ik superintelligent ben, maar ik liep vrij vlot door de school. Toen is besloten dat ik groep 4 kon overslaan. Na het bestuursjaar bij de USF kom ik terug en studeer ik een jaar later af. Ik ben dan 20 en kan nog veel dingen doen.
Dat geeft je de gelegenheid om van alles naast je studie te doen?
Ik ben altijd ondernemend geweest, hou niet van stilzitten. Ik kreeg onlangs de vraag of ik wilde solliciteren voor het bestuur van USF Studentenbelangen. Ik was toe aan iets anders dan school, dus zet ik dat een jaartje stil.
De studie op zich is interessant, maar niet zo intensief. Daarom zoek ik dit op andere vlakken en doe ik er veel dingen naast. Ik heb een leuke tijd, leer veel mensen kennen. Maar het blijft allemaal vrij oppervlakkig. Dat vind ik jammer. Je leert maar een klein stukje van de geschiedenis van de politiek en recht. Als je gokt op een toets kan bijna iedereen voldoendes halen.
Dus werd je maar hoofdredacteur van de Paduaan?
In november 2005 ben ik begonnen als eindredacteur en in juni 2006 werd ik hoofdredacteur. We proberen zoveel mogelijk nieuwtjes van de faculteit, de hogeschool en het studentenleven te brengen. De onderwerpen gaan van seksspeeltjes tot slecht of juist heel goed onderwijs.
Wat is het meest opzienbarend nieuws dat de Paduaan heeft gebracht?
We hadden een rubriek, genaamd Het Dartbord. Dat was letterlijk een plaatje van een dartboard met een foto van een docent of medewerker. Daar stond kritiek bij van studenten. Dat vonden zij vaak niet leuk. Op een gegeven moment kregen we een dreigement dat er een rechtszaak zou komen. Een docente journalistiek die in de rubriek zou komen, is naar de directie gegaan en heeft gezegd: als jullie er niets aan doen stap ik naar de rechter. De directie heeft die rubriek toen verboden. Dat zagen wij als censuur en toen werd het een rel. De rubriek is sindsdien niet meer verschenen. Er is een redactieraad opgericht met studenten en docenten die over dit soort zaken een doorslaggevende beslissing neemt. Die heeft besloten dat de rubriek niet meer mag verschijnen.
Was zo’n censusmaatregel voor jou geen reden om op te stappen?
Daar hebben we het als redactie wel eens over gehad, maar dat hebben we niet gedaan omdat we het blad wilden blijven maken. We waren bang dat een nieuwe redactie misschien een spreekbuis van de directie zou worden.
Je bent ook lid van de facultaire medezeggenschapsraad (FMR). Heb je het idee dat je daar zinnig bezig bent?
Ja, het is sowieso goed om als student in de raad een stem te laten horen voor je achterban. Soms hebben we vergaderingen waarvan ik denk: tjah. Maar vaak slaan we spijkers met koppen. We hebben het bijvoorbeeld veelvuldig over het roken bij het faculteitscafé Stef’s gehad en dan is het goed dat er studenten in de raad zitten. Vrijwel de gehele achterban vindt dat dat moet mogen. De stem van de studenten komt zeker in de FMR naar voren. Hoe dan ook, meer dan als je blijft klagen en er niets mee doet.
Behalve het terugkerend item roken is er het afgelopen half jaar weinig substantieels uit de FMR gekomen.
We zijn vooral bezig geweest met dingen die de achterban niet direct opmerkt: beleidsplannen, begrotingen, jaarplannen en het Facultair Bureau Onderwijs. Die zijn naar buiten toe niet erg spectaculair, maar wel belangrijk. Het komend jaar willen we onze activiteiten zichtbaarder maken voor de achterban.
USF geldt als springplank voor het bestuur van de Landelijke studenten Vakbond (LSVb). Wil jij uiteindelijk bij de LSVb terecht komen?
Voormalig USF-voorzitter Irene van den Broek was het afgelopen jaar voorzitter van de LSVb en Joanneke Krämer is nu vice-voorzitter. Maar USF is niet bedoeld als springplank. Ik weet nog niet of ik die kant op wil. Het lijkt me erg leuk, maar ik heb nog erg veel andere plannen en wil eerst zien hoe dit jaar gaat.
USF heeft paar jaar geleden de naam USF Studentenvakbond ingeruild voor USF Studentenbelangen omdat de term vakbond geassocieerd wordt met links, terwijl USF politiek neutraal is. Is dat ook zo?
We proberen ons neutraal op te stellen omdat we er voor alle studenten willen zijn. Onze leden en achterban zijn divers: zo hebben we een studentensteunpunt waar veel rechtenstudenten actief zijn, maar ook meer links georiënteerde actieve leden. Komend jaar ga ik een communicatieplan schrijven om te kijken hoe we ons willen positioneren. Want de benaming studentenbelangen is niet altijd even duidelijk. Mensen denken dan vaak aan feesten. De term vakbond is wel meteen helder: de mensen weten dat je opkomt voor studenten en dat je overlegt met bijvoorbeeld wethouders en actie voert als het echt nodig is.
Studentenorganisaties worden van oudsher gedomineerd door universitaire studenten.
Klopt. Ik ben de tweede hbo-voorzitter van USF en aangezien wij het 69-ste bestuur zijn is dat wel opmerkelijk. We hebben nu twee hbo’ers en twee universitaire bestuursleden. Ik merk dat de hbo-participatie meer gaat ontstaan.
Ik was laatst op een training en stelde me voor aan een student van de universiteit. Hij keek me aan en zei ontsteld: je bent vrouw, 18 jaar, hbo’er en je bent de vóórzitter? Je merkt toch nog te vaak dat universitaire studenten met dédain praten over hbo’ers. Daar gaan wij proberen wat aan te doen. We willen dat meer hbo-studenten gaan participeren in het verenigings- en bestuurlijke leven. Hoewel hbo-studenten vaak minder geïnteresseerd zijn in dit soort zaken en met een andere mentaliteit studeren dan veel universitaire studenten, zijn er ook veel goede, gemotiveerde hbo’ers die wel iets kunnen. Dat willen we benadrukken.
Is het een goed idee om een politieke studentenpartij op te richten?
Daar zijn we inderdaad over aan het praten. Met een paar mensen zijn we aan het brainstormen of dat mogelijk is en hoe dat moet. Het initiatief staat los van USF. Het idee speelt al een tijdje, maar we staan nog aan het begin. Het moet de komende maanden concreter worden. Hopelijk kan er in 2010 op ons gestemd worden.
Als alle studenten op je stemmen ben je zo wethouder.
Nou, dat lijkt me wellicht wel wat. We moeten maar eens zien wat er gaat gebeuren. Ik heb in ieder geval erg veel zin om met die politieke partij aan de slag te gaan.
Wil je door in de journalistiek of als bestuurder?
Ik roep altijd dat ik geen full time journalist wil worden, maar ik weet ook niet of ik full time bestuurder wil worden. Ik wil heel graag nog neuropsychologie gaan studeren en ik ben ook nog bezig met het halen van mijn leraarsbevoegdheid. Ik wil in ieder geval iets met radio doen, maar ik wil ook iets in het bestuurlijk leven blijven doen. Zoals minister van OCW, hahaha.
Heb je met al die activiteiten wel een privé-leven?
Ja, ik heb hartstikke veel leuke vrienden en kennissen waarmee ik een avondje ga dansen, naar de film ga, lekker kook of goede gesprekken heb. Maar het afgelopen jaar was ik heel druk en werkte ik ook vaak in het weekend. Dat werd af en toe een beetje te gek waardoor ik weer een keer mijn beste vriendinnetje moest afbellen. Dat was niet leuk meer. Maar nu werk ik door de week hard, ga desnoods tot laat door en reserveer het weekend voor mij en voor mijn vrienden en familie.