Nieuws

Bedrijfsleven mindert uitgaven research

Nederlandse bedrijven geven minder uit aan research & development. Dat is jammer voor de kenniseconomie, maar universiteiten en hogescholen hebben er voorlopig weinig last van: zij zagen de inkomsten uit contractonderzoek opnieuw stijgen.

In de loop der jaren is het Nederlandse bedrijfsleven steeds iets minder gaan besteden aan R&D. Dat komt volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek doordat de dienstensector in Nederland relatief groot is: die doet weinig vernieuwend onderzoek.

In 2009 vormden de bedrijfsinvesteringen in R&D slechts 0,88 procent van het bruto binnenlands product (het ‘jaarinkomen’ van Nederland). Daarmee loopt Nederland in de achterhoede van de EU, die er gemiddeld 1,25 procent aan uitgaf. Zweden en Finland besteedden ruim drie keer zo veel als Nederland.

Intussen zien universiteiten en hogescholen hun inkomsten door contractonderzoek verder toenemen. In 2007 gaven bedrijven er een recordbedrag van 452 miljoen euro aan uit. Een jaar later, toen de crisis erin hakte, zakte dat terug tot 438 miljoen euro. Volgens de voorlopige CBS-cijfers van vorige maand zou het bedrag voor 2009 op ongeveer 456 miljoen euro uitkomen. Dat is bijna twee keer zoveel als in het jaar 2000.

Ook de overheid steekt steeds meer geld in contractonderzoek: in 2009 maar liefst 479 miljoen euro. Dat is meer dan het dubbele van het jaar 2000.