Columns

De informele economie

Het kost je meestal ongeveer een kwartiertje om naar een TED-presentatie te kijken, maar je steekt er altijd wat van op. Ik zag Robert Neuwirth, die vier jaar in Afrika bivakkeerde en het had over de invloed van de informele economie. Hij noemde dit System D, afgeleid van een Frans woord dat ik niet in het woordenboek kon vinden, maar het zou zoiets als zelfredzaamheid betekenen.

Neuwirth gaf aan dat er in die economie, de tweede qua grootte na Amerika, zo’n 10 duizend miljard dollar omgaat. Over vijftien jaar nemen de grote steden in de opkomende industrielanden, zoals Brazilië, India en China, de helft van de economische groei in de wereld voor hun rekening. Dat betekent dat de trek naar die grote steden blijft doorgaan, want daar is werk te vinden.

Producenten van naam verkopen hun producten via straatventers, in India soms zelfs uitsluitend. Vijftien procent van Procter & Gamble’s omzet gaat naar WallMart, twintig procent gaat al via System D. Dat aandeel groeit nog steeds. We zeggen regulier te willen verkopen, maar daar waar geld valt te verdienen zijn ook de grote bedrijven minder kieskeurig. Siemens zou per dag zo’n ton aan smeergeld ergens in de wereld betalen. Dit allemaal aldus Robert Neuwirth.