Columns

Gaat onze beschaving teloor?

Twee krantenartikelen trokken mijn aandacht afgelopen weekend. Een over de leescultuur in de wereld (International New York Times) en een over dat de geschiedenis cyclisch is (Het Parool). Dit laatste wordt gezegd door de Britse denker John Gray. Volgens hem wordt de wereld niet stapje voor stapje beter, maar worden welvaart en beschaving afgewisseld door barbarij, al komt deze dan in andere gedaantes terug. “Als de eenvoudigste vorm van vooruitgang, de economische, voor langere tijd niet meer bereikbaar is, worden minderheden bedreigd.” Hij noemt Syrië als ergste voorbeeld. Oplossingen kent hij niet, wel sombere vooruitzichten.

Een Oostenrijks onderzoek dat deze maand gepresenteerd werd op de Londense Boekenbeurs, vergelijkt de verschillen tussen landen in uitgegeven boektitels en het aantal inwoners. Je kan dit duidelijk maken in teksten, zoals dat er in de opkomende economieën als Brazilië, India, China en Mexico weinig geld uitgegeven wordt aan boeken. In Mexico bijvoorbeeld met een bevolking van 118 miljoen inwoners is de boekenmarkt kleiner dan die in Oostenrijk met 8,5 miljoen inwoners.

In een oogopslag kan je dat zien in een grafische voorstelling, waaruit direct blijkt dat de Noren het meeste geld uitgeven aan boeken en dat in Engeland de meeste boektitels verschijnen. Dat is logisch, zou Cruijff zeggen.