Soms is men zover dat terugdraaien niet meer gaat en ook niet meer goed is, terwijl iedereen weet dat men is doorgeschoten. Dit gebeurt op veel terreinen. Bij ruimtelijke ordening, zoals de Blauwe Stad in noordoost Groningen, die de verpaupering moest stoppen en met luxe woningen duizenden rijken aan moest trekken, die niet kwamen. De Betuwelijn was niet te stoppen, net als de Noord-Zuid metrolijn in Amsterdam. Terugdraaien blijkt te veel geld te kosten.
Eens is de onnadenkende beslissing van het College van Bestuur genomen, dat freelancers (door hen gezien als potentiële fraudeurs) geen cijfers mogen invoeren in Osiris. De de machine gaat draaien tot aan de examencommissies en team-leiders, die daarna met de gebakken peren zitten. En nog meer de studenten die weken en soms maanden op hun cijfers moeten wachten. Terugdraaien gaat niet.
Schaalvergroting zorgt voor efficiëntie. De Hogeschool Utrecht slokt De Horst op met als toetje Hogeschool Domstad en komt te dicht bij de 40.000 studenten, vindt het CvB. Een aantal jaar bezetten HU faculteiten de onderste plekken op de rankings van de hogeschool hitparade. Toch moet er binnen de HU een betere binding komen tussen de student en de docent, die elk jaar die 1500 studentnamen maar niet uit zijn hoofd kan leren. Beslissingen terugdraaien gaat moeilijk.