Columns

Topkranten blunderen ook

Gisterenmorgen begon ik met het doorlezen van de papieren kranten en die op internet, waaronder ook de New York Times. In een kort filmje dat dagelijks hoogtepunten in iets meer dan een minuut toont, gaf Mark Landler, overseas correspondent, een overzicht van wat president Obama de komende dagen gaat doen: een ‘nuclear top’ in Brussels, een ontmoeting met de paus en een bezoek aan Saoedi Arabië. Gelardeerd met filmpjes en rechts de uitgesproken tekst in beeld. Ja warempel, er stond Brussels in plaats van The Hague.

Meteen ben ik gaan zoeken hoe je dat snel even aan de redactie kan doorgeven. Dat blijkt dan weer heel lastig. Wel zie je hoe uitgebreid de nieuwsvoorziening van de NYT is. Uiteindelijk heb ik naar twee redacties een berichtje gestuurd en gewezen op hun fout. In de loop van de ochtend heb ik nog een paar keer gecheckt, maar het bleef er fout opstaan.

Totdat ik vanmorgen weer even keek en zag dat ze niet alleen hun fout hersteld hadden, maar ook schreven: “Correction March 24,2014. An earlier version of this video misidentified the location of the nuclear summit meeting …[which]… is being held in The Hague, not Brussels.” Misidentified? In ieder geval hebben ze het rechtgezet.