Columns

Vakscholen komen terug

In mijn tienertijd was ik niet zo’n goeie leerling en bleef ik twee keer zitten op het lyceum. Mijn moeder wilde mij van school halen, want alle drie de buurjongens, die ouder waren dan ik, hadden op de Paul van Vlissingenschool gezeten. Dat was de bedrijfsvakschool van Werkspoor, het latere Stork. “Dan leer je je handen uit de mouwen steken,” zei mijn moeder. Maar later in een fabriek werken zag ik helemaal niet zitten. Ik weet niet of het een echt of een pedagogisch dreigement van mijn moeder was, maar ik mocht het op een andere hbs proberen.

Bedrijfsscholen werden te kostbaar en verdwenen geleidelijk, eerst de kleinere en daarna ook die van grote bedrijven als Hoogovens en Philips. Technische scholen zijn nu onderdeel van roc’s, die opleiden op mbo-niveau. Maar ons totale onderwijs levert, op alle niveaus, te weinig technische leerlingen en studenten, waardoor toch weer gekeken wordt naar het opzetten van bedrijfsvakscholen.

Het Financieele Dagblad meldde dat volgend jaar het Brainport Industries College start in Eindhoven, een samenwerking van ongeveer dertig industriële ondernemingen, waaronder DAF en Philips, zodat er constante toevoer komt van lassers, metaalbewerkers en machinebouwers. Onze hbo’ers kunnen aan hen gaan leidinggeven. Weer een voorbeeld van beleidsgolven in het onderwijs.