Nieuws

Buitenlandstudie wordt exotischer

Een grote groep studenten verzamelde zich vanmiddag in de hal van de faculteit Maatschappij en Recht voor de Wil Wel Dag, waar in verschillende kraampjes informatie te krijgen was over studeren in het buitenland.

‘We zien vooral dat studenten steeds verder van huis willen. Hoe exotischer, hoe beter’, zegt Marianne Goes van HU International Office. ‘ En ondanks de crisis stijgen de aanmeldingen voor minors en stages in het buitenland. Europa blijft natuurlijk nog steeds gewild door de Erasmusbeurs, maar daarbuiten moet je het op eigen krachten doen. Toch zien we studenten steeds vaker buiten Europa treden. China en andere delen van Azië worden bijvoorbeeld populairder’, vertelt Goes.

Ook FEM-medewerker Edwin Weesie ziet de belangstelling voor Azië groeien. Maar bij de FCJ zijn vooral de Engelstalige landen in trek. ‘Jammer is dat België niet zo populair is, terwijl daar hele goede scholen zijn’, zegt FCJ-medewerker Evelinede Vroom.

Samen in één bed
Achter in een hoekje zijn de ervaringsdeskundigen te vinden: de studenten die hun studie al in het buitenland hebben gevolgd. Zo reisde Laila Bouallouch – inmiddels afgestudeerd op international business and languages – af naar India. ‘Van kleins af aan wilde ik al naar Bollywood. Voor mijn stage wilde ik zo ver mogelijk weg van huis om zelfstandig te worden. Dat was echt een uitdaging van zeven maanden lang. De eerste drie dagen waren een cultuurshock. De mensen zijn heel vriendelijk en open, waardoor ik dacht: wat moet je van me? Maar al snel leerde ik met de mensen omgaan.’

De kosten voor huisvesting in India lopen aardig op, volgens Laila. ‘Ik deelde samen met een meisje een kamer in een gastgezin, we sliepen zelfs in één bed. En dat voor zevenhonderd euro (gezamenlijk) per maand. Het uitgaansleven is net zo duur als in Nederland, het eten en vervoer is daarentegen heel goedkoop. Om dit te bekostigen heb ik van tevoren veel gespaard. En als bijbaantje was ik figurant in een film in Bollywood. Maar dat was meer voor de lol. Voor een hele dag werken kreeg ik vijf euro. Ook was ik gastvrouw bij een bruiloft. In India willen ze graag gastvrouwen met een lichte huid. Het was een heel mooie ervaring en volgend jaar ga ik zeker terug’, vertelt Laila.

Curaçao of Londen
Twee studenten van de opleiding communicatie en multimedia design lopen met hun handen vol folders over het marktje rond. ‘We willen graag meer zien van de wereld, connecties opbouwen en onze taal ontwikkelen. Dit is eigenlijk de enige kans die we krijgen om te studeren in het buitenland, dus die moeten we pakken’, zeggen ze. Welk land het wordt, dat weten ze nog niet, vertelt de een. ‘Ik wil graag naar Curaçao of een grote stad, terwijl zij meer voelt voor Londen of een andere stad in de buurt.’