Achtergrond

Carlotta woont bij hospes Maarten: ‘We vieren samen Sinterklaas’

Foto: Femke de Haan
Foto: Femke de Haan

Steeds meer studenten hebben interesse in het wonen bij een hospes* of hospita. Ze huren dan een kamer in een huis van een gezin of bewoner. Trajectum spreekt met Carlotta (20) en Maarten (68). De Duitse Carlotta woont in huis bij Maarten.

Foto: Kees Rutten

Sinds september woont Carlotta bij een hospes in Utrecht. Ze komt uit Duitsland en volgt de vierjarige studie Creative Business aan de Hogeschool Utrecht.

Hoe kwam je op het idee om bij een hospes te gaan wonen?
‘Het was voor mij als internationale student haast onmogelijk om een woning te vinden in Utrecht. Ik kende niemand en was nog nooit in Utrecht geweest toen ik mij een half jaar geleden inschreef voor de studie. Ik zocht online naar woningen en ontdekte hoe moeilijk het is om een kamer te vinden. Hospiteren ging lastig als buitenstaander. Ik bezocht de website van Hospi Housing en schreef me in onder het motto: “ik kan het altijd proberen”.’

De Utrechtse start-up Hospi Housing koppelt studenten aan gastgezinnen. Door de woningnood is de vraag nu enorm. ‘Er staan duizenden studenten in ons systeem die wachten op een hospes of hospita’, vertelt Joost Bokkers, een van de oprichters van het bedrijf. De geïnteresseerden zijn vooral internationale studenten. Zij vinden vaak moeilijker een kamer dan Nederlandse studenten.

En toen kreeg je een woonadres?
‘Nee, er kwam meer bij kijken. Ik moest een profiel aanmaken en iets over mezelf vertellen. Daarna kreeg ik een lijstje van gastfamilies en mocht ik kijken welke ik leuk vond. Soms hebben families eisen aan de taal die je spreekt omdat hun kinderen tweetalig worden opgevoed. Ik maakte mijn interesse in een familie kenbaar: een man met twee tienerdochters en ze wonen dichtbij de HU. Ik had altijd al gedroomd van een kamer waarvandaan ik naar school kon fietsen door de stad. Dat zou misschien werkelijkheid worden! In juli verbleef ik een week in Utrecht om in real life woningen te zoeken. Die week kreeg ik een mailtje: het gezin waarin ik interesse had, had ook interesse in mij. Normaal komt er dan een online kennismakingsgesprek, maar omdat ik nu toch in Utrecht was, kon ik langsgaan. We hadden meteen een klik. Vanaf september kon ik daar gaan wonen.’

‘Ik heb geen taken in het huishouden, maar eet op zondag wel samen met de familie.’

Hoe gingen die eerste weken?
‘Dat ging prima. Het was eigenlijk net zoals het leven met huisgenoten: je moet elkaar eerst leren kennen. Daar moet je voor openstaan. Je leeft samen, dus je deelt wat je meemaakt. We maakten goede afspraken over wederzijdse verwachtingen: ik heb bijvoorbeeld geen taken in het huishouden maar eet op zondag vaak samen met de familie.’

Hoe bevalt het nu?
‘Veel mensen denken dat ik au pair ben als ik zeg dat ik bij een hospes woon. Dat is dus niet waar. Ik leef bij ze omdat ik het leuk vind en zie het als een vriendschap. Het is gezellig. Doordat ik bij de gastfamilie leef, leer ik bijvoorbeeld een beetje Nederlands. We spreken Nederlands en Engels door elkaar. En ik leer de Nederlandse cultuur en tradities kennen: we vieren bijvoorbeeld samen Sinterklaas.’

‘We delen de keuken, toilet en badkamer.’

Doe je alles samen met de gastfamilie?
‘Nee. Ik eet beneden, maar kook meestal zelf. We delen de keuken. Als ik ’s ochtends vroeg naar school moet, zit ik met de gastfamilie aan de ontbijttafel. Ik heb zelf een kamer die vooraf gemeubileerd was en dus beschikt over basismeubels. De toilet en badkamer deel ik met de familie. We spelen regelmatig samen spelletjes: je leert elkaar kennen en bouwt een relatie op.’

‘Het is anders dan op jezelf wonen, dat moet je goed onthouden.’

Waar moet je rekening mee houden als je bij een hospes of hospita woont?
‘Het is anders dan op jezelf wonen, dat moet je goed onthouden. Ik zou geen feest kunnen geven, maar voor mij is dat ook niet echt nodig. Je moet de gastfamilie en hun huis respecteren. En je moet ervoor openstaan om zo’n familie te leren kennen want je kunt niet als een vreemdeling in hun huis wonen. De regels zullen per gastgezin verschillen. In mijn gastgezin zijn er weinig regels in dat opzicht. Ze respecteren mijn privacy en ik mag een logee hebben.’

Mis je het om met andere studenten te wonen?
‘Nee, doordat ik studeer ben ik al de hele dag omringd met leeftijdsgenoten. Van hen leer ik veel, maar doordat ik bij een gezin woon, leer ik dingen weer uit een ander perspectief. Ik vind het huiselijke en ‘veilige’ fijn aan mijn woonplek. Het is mijn safe space, ik voel me er thuis en ik ben dankbaar dat ik überhaupt een woning heb.’

Maarten is Carlotta’s hospes

Carlotta woont bij Maarten en zijn twee dochters. Maarten verhuurt als hospes al jaren een kamer in zijn huis. Elk jaar woont daar een nieuwe internationale student.

Waarom kies je ervoor om een kamer te verhuren als hospes?
‘Ik heb de ruimte ervoor en ik vind het gezellig. Mijn dochters van 11 en 16 leren zo om kennis te maken met allerlei mensen en dat vind ik belangrijk. Ze vinden het ook gezellig dat er een oudere meid in huis is. Daarnaast is het leerzaam dat we thuis veel Engels praten. En het valt me op dat internationale studenten heel hard werken voor school. Daar heb ik respect voor en mijn dochters kunnen daar van leren.
Natuurlijk doe ik het ook voor het geld, maar dat staat wel onderaan het lijstje. Het geld is mooi meegenomen en elk huurcontract is voor een bepaalde tijd en tussentijds opzegbaar, mocht het niet klikken.’

‘Als ik een herhaaldelijk een vieze wasbak aantref, zeg ik daar iets van.’

Wat zijn de nadelen?
‘Het moet bij je passen. Goede afspraken maken en alles kunnen bespreken is belangrijk. Als ik een vieze wasbak aantref en dat herhaaldelijk gebeurt, zeg ik daar iets van. En als ik een avond weg ben, vraag ik de student om de container buiten te zetten. Zulke dingen horen erbij.’

Vind je het lastig als een student weer vertrekt?
‘Ja, maar we hebben met alle mensen die hier gewoond hebben nog steeds contact. Bijvoorbeeld met Maria uit Portugal, we willen haar misschien gaan bezoeken. Een ander meisje studeerde Europees Recht en gaat nu voor de universiteit werken. Ze logeert nu een paar weken bij ons om dingen in Utrecht te regelen.’

Heb je regels?
‘Er wordt hier thuis niet gerookt. Verder mag de studente bijvoorbeeld haar vriendje gewoon meenemen, maar dat gebeurt zelden. Tijdens de eerste lockdown zat een studente hier op haar kamer terwijl haar vriend in Brussel in lockdown was. Ze vroeg of haar vriend hierheen mocht komen en daar ben ik vrij makkelijk in. Hij heeft hier toen vier maanden gelogeerd. Ik vind het belangrijk dat de student de quarantaineregels respecteert, maar dat is tot nu toe altijd goed gegaan. Vaak zijn internationale studenten juist verbaasd dat mensen hier geen mondkapjes dragen en weinig afstand houden.’

Hoe omschrijf je jouw band met Carlotta?
‘Na verloop van tijd is ze een beetje als familie gaan voelen. Ik vind het geen probleem om haar te helpen met het plakken van haar band of het printen van een werkstuk. Ze vond het zo leuk dat veel mensen hier een krat voorop hun fiets hebben, dat we samen naar de fietsenwinkel gingen om er een te kopen. Die hebben we daarna samen op haar fiets gezet. Zulke dingen zijn leuk.’

Ook Nederlandse studenten kloppen steeds vaker aan bij Hospi Housing. Bokkers: ‘Inmiddels is twintig procent van onze studenten Nederlands. Het zijn vaak studenten die behoefte hebben aan een rustige woonplek. Wij krijgen veel wanhopige berichten van internationals en het is fijn dat wij op deze manier kunnen helpen.’
Op dit moment zijn er zo’n 75 studenten via Hospi Housing aan een hospes of hospita gekoppeld. ‘Vooral in Utrecht’, vertelt Bokkers. Waarom zijn er niet meer gezinnen, gezien er zoveel studenten geïnteresseerd zijn? De vraag vanuit studenten is immers zo groot? ‘Het is iets wat vroeger heel populair was, maar wat je tegenwoordig weinig ziet. Mensen associëren het vaak met iets ouderwets omdat het in het verleden gebruikelijker was. Hier heerst vaak een clichébeeld van een hospes of hospita met veel regels.  We proberen dat beeld af te stoffen want het heeft veel voordelen voor zowel de huurder als de student.’

*Een hospita is een vrouw die een of meer kamers in haar eigen woonhuis ter beschikking stelt aan een kostganger. Een hospes is de mannelijke variant.