Columns

Column Ad Franzen: Adlieks

2011 wordt het jaar van Adlieks. Met behulp van de wizzkid, die mijn computer ontstoort en update, heb ik beslag weten te leggen op enkele interne HU-documenten. In deze column zal ik geregeld lekken uit de onrechtmatig verkregen informatie ter vermaak en leedvermaak van mijn lezers.
De maatschappij is behoorlijk in beweging door de toenemende digitalisering. In Bilthoven is het postkantoor vorig jaar gesloten, op het NS-station kun je geen kaartje aan het loket meer kopen en vorige week heeft de videotheek zijn deuren voorgoed gesloten. Nu is ook het onderwijs aan de beurt voor de grote facelift. Een uitpuilend Malieveld heeft het kabinet te weinig schrik aangejaagd en men gaat enorm bezuinigen. De inkomsten van de HU zullen teruglopen, mede doordat het klimaat hier vriendelijk is voor langstudeerders.
TNT stond onlangs voor soortgelijke financiële problemen en schafte het beroep ‘postbode’ af. In plaats daarvan hebben we nu postbezorgers gekregen die tegen een schamele beloning enkele uren van de week de post nog mogen rondbrengen. Binnen enkele jaren zal het beroep ‘docent’ worden afgeschaft en vervangen worden door een nieuw beroep: kennispresentator. De kennispresentator meldt zich enkele uren per week in de opnamestudio, waar enkele van zijn colleges worden opgenomen eventueel voorzien van een ‘live audience’. Vervolgens worden de filmpjes van deze colleges geupload op Sharepoint en studenten kunnen in de week daarna het filmpje van bijvoorbeeld het college over de teloorgang van de analoge wereld, op ieder gewenst moment afspelen op hun Aaipet, Aaipot, Epet of hoe al die geweldige apparaten ook mogen heten.
Sommige collega’s zijn lichtelijk naïef en hebben deze trend nog niet gesignaleerd. Vol trots komen ze mij vertellen dat hun college laatst is opgenomen en dat het binnenkort op Sharepoint komt te staan. Op mijn kritische vraag “denk je dat er nog mensen naar jouw college op vrijdagochtend komen?” reageren ze vol vertrouwen: “uit onderzoek is gebleken dat collegebezoek niet terugloopt als het college ook digitaal beschikbaar is”. ‘Yeah right!’ denk ik en ik besef dat ik hier praat met een potentiële kennispresentator. Kijk uit collega’s, voor je het weet zwerven je onderwijsproducten licentieloos over het internet en wordt je (na Caro Emerald) de meest gedownloade presentator. Studenten experimenteren op dit gebied. Zo kwam een attente collega er achter dat op Facebook fragmenten terug te vinden zijn van colleges van de opleiding International Communication & Media. Nu Dumpert nog!