Columns

Column Sjoerd Arends: InHUland

Nederlanders zijn gek op cijfers en lijstjes, dus een groot aantal media pakten het persbericht over de Keuzegids Hbo Voltijd met plezier op. Vooral in Utrecht, want de HU kwam slecht uit het onderzoek naar studiesucces. ‘Hogeschool Utrecht scoort onvoldoende.’ ‘HU op één na laatste plaats in keuzegids.’ Vervolgens is het wachten op opmerkingen uit je omgeving, die je eraan herinneren dat je ook onderdeel uitmaakt van dat zootje ongeregeld. ‘Zo, niet best hè, die school van jou!’
Daar heb ik mezelf ook weleens schuldig aan gemaakt. Via mijn vriendin belandde ik op een verjaardag in Amsterdam met een groep mensen die ik niet of nauwelijks kende. En zoals dat gaat bij mensen die je niet of nauwelijks kent, praat je over wat je doet in het dagelijks leven. Dus onvermijdelijk over je studie.
Een jongen vertelde dat hij bijna afgestudeerd werktuigbouwkundige was. Een opleiding waar ik niks anders dan respect voor heb. Van zulke hoeveelheden ingewikkelde wis- en natuurkunde krijg ik spontaan koude rillingen. Maar wat kun je er mooie dingen mee ontwerpen: ik zag de organen van een futuristisch schip voor me. Een boekwerk aan formules erachter!
Dat beeld verdween echter snel toen hij vertelde waar hij studeerde: Hogeschool InHolland. ‘Aiiii.’ Het schip veranderde in een vlot dat aan elkaar hing met tie rips en duct tape. Ik condoleerde de jongen en vroeg of hij nog een vervolgopleiding ging doen. Hij keek mij fronsend aan en zei dat dit één van de beste werktuigbouwkundige opleidingen van Nederland was. Hij was tevreden en overtuigd. Hij zou nergens anders willen zitten. ‘Maar, InHolland!’
Door de kortzichtige aandacht heeft die naam een bittere smaak gekregen. Maar natuurlijk is niet elke opleiding aan die school knudde. Misschien lopen er topdocenten rond als het gaat om bepaalde vakgebieden. Zoals dat ook op de Hogeschool Utrecht het geval is. Ja, het systeem waarin Hogeschool Utrecht opereert deugt niet en is asociaal tegenover studenten, maar de school heeft meer dan zeventig bacheloropleidingen. Daar zit ongetwijfeld veel goeds tussen dat je op andere scholen niet vindt.
Slechts een afkeurend label hangen aan de naam Hogeschool Utrecht heeft geen zin. Wat is er precies aan de hand met die zeventig opleidingen? Iets meer nuance, graag!