Nieuws

D66: geef docent vertrouwen

D66-ers Pechtold en Van Meenen pleiten op onderwijstour bij de HU voor minder toezicht en meer vertrouwen. Maar hoe concreet kan de partij zijn? 

Waarom toch die onderwijstour? Moeten er soms stemmen gewonnen worden onder studenten met deze rondgang langs 16 steden in 5 maanden? D66-fractieleider Alexander Pechtold wil dat op maandagochtend, kort voorafgaand aan zijn college op de faculteit Educatie, wel beamen. Lachend, dat wel. Om er direct serieus aan toe te voegen dat het bij 'de onderwijspartij' past om 'een wisselwerking met de praktijk' te hebben en dat de tour 'extra urgentie' kreeg door 'de slopende bezuinigingen van het kabinet PvdA-VVD' – dankzij zijn partij in het Herfstakkoord gewijzigd in '500 miljoen, met name voor het voortgezet en basisonderwijs.' 

Wat Pechtold dan te bieden heeft voor het hoger onderwijs? Dat is nog even afwachten: 'Er hangt nog steeds een verschil van mening over het geld voor het hoger onderwijs. Dat gaat met name over de inzet van middelen van studiefinanciering – als we daarmee doorgaan. Ik vermoed dat we daarover de komende weken nog gaan onderhandelen.' 

Pechtold doelt op de kabinetsplannen voor het leenstelsel. Daar is D66 voor, maar dan alleen onder hun voorwaarden: dat het bespaarde geld specifiek naar het hoger onderwijs gaat en niet naar algemene middelen of onderwijs in het algemeen. 

Toezichtskader
Maar of hij met die nuances veel studentenstemmen werft? In het met ruim tachtig mensen goed gevulde drama-leslokaal aan de FE geeft de D66-voorman eerst een uitgebreid exposé over ‘nieuw optimisme’, over ondernemerschap, toekomstgerichte politiek en natuurlijk de noodzaak om in onderwijs te investeren. 

Direct daarop volgt onderwijswoordvoerder Paul van Meenen, die vooral weet te shockeren met een overzicht van het toezichtskader voor het hbo: ‘Het lijkt op het ontwerp van een kerncentrale,’ constateert hij zelf en houdt een pleidooi voor meer vertrouwen in studenten, docenten en directie. ‘Meet ze maar gek, daar in het onderwijs: dat is de opdracht vanuit Den Haag. Terwijl het gaat om het investeren in docenten.’ 

Dat valt natuurlijk goed bij het hogeschoolpubliek. ‘Maar kunt u ook een concreet voorstel noemen waardoor de controle minder wordt?’, is de vraag van een docent. 

NVAO
Van Meenen weet wel iets: de NVAO, de instelling die zoveel plek in dat ‘toezichtskader’ inneemt, doet in België niet aan inspectie. En dat wil D66 ook voor Nederland voorstellen.

Maar echt zaligmakend is dat voorstel nog niet, beseft hij ook. ‘Het is nu vooral tegenhouden dat het erger wordt, pas daarna kunnen we doorstoten naar ruimte.’ 

Waarna de onderwijskaravaan van D66 verder Utrecht in trekt, naar de middelbare scholen UniC en USG, en vanavond naar het politiek café in Ekko. Waar ze, behoorlijk concreet, hun plannen voor digitalisering zullen ontvouwen.