Niet alleen studenten en onderzoekers van buiten Europa worden straks onderworpen aan een screening voor ‘gevoelige’ vakgebieden. Ook Nederlanders moeten eraan geloven, schrijft onderwijsminister Eppo Bruins.
Het heeft voor- en nadelen, meent Bruins. Kwaadwillende studenten en onderzoekers kunnen bijvoorbeeld niet zomaar de screening ontduiken als ze ergens in een Europees land een verblijfsvergunning hebben verkregen. Maar de screening zelf zal verfijnder moeten worden, zodat ‘niet meer automatisch hele vakgroepen en afdelingen onder de reikwijdte van het wetsvoorstel gaan vallen’. Hij kan plaatsvinden op het niveau van projecten en onderzoekslijnen, ziet de minister voor zich.
Bruins’ planning is om het wetsvoorstel in de eerste helft van 2025 online te zetten voor een internetconsultatie. Daarna moet het door de Tweede en Eerste Kamer.
Wetenschapsgenootschap KNAW (waarvan oud-minister Dijkgraaf ooit president was) waarschuwde tegen het uitgebreid screenen van wetenschappers. Het zou schijnveiligheid bieden en de internationale kennisuitwisseling remmen.