Columns

Hoofddoekjes

Afgelopen week zag ik in een uitzending van Pauw & Witteman een directrice van een Antwerpse middelbare school vertellen dat ze tegen haar zin een regel had ingevoerd om leerlingen met hoofddoekjes op school te weigeren. In het verleden mocht je daar als een van de weinige scholen wel een hoofddoekje dragen. Men ging er prat op dat het een school was van alle gezindten en geloven. Maar geleidelijk werd de school bevolkt door steeds meer moslims en verdween de pluriformiteit. Door de invoering van de regel is die pluriformiteit terug.

In ons land zijn 53.000 orthodoxe moslims (8% van het totaal) volgens een onderzoek van de Universiteit van Amsterdam. Onder moslims van Marokkaanse afkomst is dit 12% en onder die van Turkse afkomst 5%. De meesten zijn oudere laagopgeleiden zonder baan. Onderzoeker Sjef van Stiphout: Orthodoxie is geen voorspeller van radicalisering.

Donderdag 23 september was op de FEM (faculteit Economie & Management) de Bachelor diploma uitreiking van het Institute for Marketing & Commerce. In de grootste zaal zaten twee meisjes met een hoofddoekje. Eén heet Salima el Haddaoui. Zij was de studente met het hoogste cijfergemiddelde van haar jaar. De andere was haar oudere zusje die op de Universiteit Utrecht studeert en haar kwam feliciteren.