Achtergrond

Huis van de Poëzie

Met het Huis van de Poëzie viert Utrecht op donderdag28 januari Nationale Gedichtendag. In verschillende kamers van het chique KarelV zijn voordrachten te horen, van onder andere Marcel Möring, TommyWieringa, Tjitske Jansen, Remco Campert en Menno Wigman, Ramsey Nasr en HansDorrestijn. Maar hoe je te worstelen door theatraal rijmendeklanken en overdreven wollige zinnen? Het vooroordeel dat toch wel aan poëziekleeft… Trajectum schakelt stadsdichter Ingmar Heytze voor een poëziebijspijkercursus.

Heel eerlijk, kanHeytze geen enkele reden bedenken om het Huis van de Poëzie dit jaar over teslaan. Als je het immers niet voor de sterke line-up doet, kun je rondstruinendoor Karel V, het imposante vijfsterrenhotel met Romeinse overblijfselen in debinnentuin. Of, misschien wel het meest belangrijk, genieten van de bijzonderedichterssfeer. Eentje waarmee Heytze zelf, tijdens een vergelijkbaar evenement,op vijftienjarige leeftijd voor het eerst kennis maakte. Een sfeer die hemstimuleerde om op zijn rammelende typemachine gedichten te schrijven.Succesvol.

Magie van het dichten

Volgens Heytze ishet bijna onmogelijk te zeggen dat je niet van gedichten houdt. Hij vergelijkthet met een uitspraak als ‘ik hou niet van schilderijen’. Of: ‘ik hou niet vanmuziek’. ‘Natuurlijk hou je er wel van’, vindt de stadsdichter. ‘Je moet alleeneen smaak ontwikkelen.’

Dit doe je allereerstdoor je open te stellen, tijd te nemen en door te oefenen. ‘Gewoon stapsgewijsbeginnen. Dus niet meteen dichters als Lucebert lezen, want dan haak je af. Alsik bijvoorbeeld een abstract werk van Piet Mondriaan voorschotel aan iemand dienog nooit een kunstwerk heeft gezien, dan zou die alleen maar gekleurde strepenen vierkanten zien. Als je je verdiept in eerder werk van de kunstenaar zul jede gedachtegang begrijpen en kom je erachter dat die strepen er niet zomaarstaan.’ 

Het oefenen met gedichtenkun je trainen door zowel te luisteren als te lezen. Liefst in die volgorde.Het luisteren doe je tijdens voordracht van een schrijver. Zo leer je de toonvan een gedicht te interpreteren en dat kan weer helpen bij het lezen. Lezen istrainen. De poëziemaagd adviseert Heytze te beginnen met een scheurkalender.‘Die hang je bijvoorbeeld op de plee. De mooiste gedichten bewaar je. Daar koopje eventueel een bundel van en de rest spoel je, letterlijk, door.’

Hou je niet zovan kennismakingen op het toilet, schaf dan een dichtbundel met bloemlezingenaan (bijvoorbeeld: Domweg gelukkig in deDapperstraat of In liefde bloeyendemet toelichting van Gerrit Komrij). ‘Misschien dat je maar twintig procent mooivindt, maar dat is een begin. Vanuit daaruit kun je verder’, aldus Heytze.

Maar eerst die voordrachtendus, in de juiste dichterssfeer. Heytze garandeert ‘m tijdens het Huis van dePoëzie. Vanwege het ruime aanbod zit er altijd wel iets bij. ‘De ultieme kansom dichters in het wild te zien’, grapt Heytze.

De zesde editie van Huis van de Poëzie vindt opdonderdag 28 januari plaats in hotel Karel V. Vanaf 20.00 uur. Entree € 15,-.

Trajectum geeft 3 keer 2 kaarten weg voor ditevenement. Stuur een mailtje naar nieuwsbrief.trajectum@hu.nl