Columns

HUpedia

‘Je mag internet gebruiken, maar pas op!’ Ik wou dat ik vier jaar terug in de tijd kon. Dan zou ik turven hoe vaak die zin is gebruikt tijdens een college of werkgroep. De zin die ons roekeloze studenten moet weerhouden om complete stukken van Wikipedia te kopiëren. ‘Internet staat namelijk vol onzin.’ Bij die laatste zin zou ik turven met mijn voorhoofd, op de tafel voor mij.
Misschien ligt het aan mijn inlevingsvermogen in de oudere generatie, maar zeggen dat internet vol onzin staat, is net zo kort door de bocht als zeggen dat boeken vol onzin staan. Als ik dat zou stellen, vraag je: welke boeken? Precies. Een boek is slechts het medium. Afhankelijk van de auteur kan een engeltje jouw intellectuele hersenkwab masseren of een duiveltje azijn in je ogen pissen.
Of wat is nou het verschil tussen een onderzoeksrapport op mijn beeldscherm of op papier? Oké, dat bedoelen de docenten waarschijnlijk niet.  Die willen ons behoeden voor blogs die ongecontroleerd worden volgegoten op de zolderkamer van Henk en Ingrid. Maar welke student haalt het in zijn hoofd om zijn studieopdracht te baseren op ‘De eurocrisis, volgens mijn konijn Victor’ of iets dergelijks?
Net als in de analoge wereld heb je selectief vermogen nodig. Natuurlijk is het digitale bos aan informatie moeilijker te doorgronden dan een bibliotheek. Daar zijn tenslotte al twee selecties voor je gemaakt: door een uitgever en door een bibliothecaris. De kans is kleiner dat er troep tussen zit.
Maar als je dat belangrijk vindt, ga dan met je tijd mee en doe hetzelfde online. Maak een betrouwbare HUpedia, breid die lijstjes met links op Sharepoint uit en bouw meer databases. Laat mij readers en boeken downloaden.
Het wordt hoog tijd dat we de  internetscepsis laten varen en in plaats daarvan papier in de ban doen. We experimenteren namelijk al decennia met internet. Het waren de onderwijsinstellingen in Nederland die internet als eerste gebruikten. In de jaren tachtig waren Europese en Amerikaanse universiteiten al verbonden met elkaar.
Daarom wacht ik met smart op een docent die zegt: ‘Dames en heren, voor dit essay mag je een boek gebruiken. Maar pas op! Daar staat veel onzin in die je helemaal niet nodig hebt. Zoek liever doelgericht op internet.’