Nieuws

Huur per studentenkamer stijgt

Nu de economische tegenspoed aanhoudt, besluiten tienduizenden mensen om een kamer van hun huis aan een student te verhuren. De kamers zijn duurder, maar ook groter. Dat valt op te maken uit cijfers van Kamernet, de grootste kamerwebsite van Nederland. Maar wellicht zegt het vooral iets over het marktaandeel van Kamernet.

'We merken dat het crisis is', zegt Metehan Kul van Kamernet.nl. 'Mensen verhuren bijvoorbeeld hun tweede huis dat ze niet verkocht krijgen, of hun zolderetage. Daar zit de groei.'

De grootste kamerwebsite van Nederland telde vorig jaar bijna 131 duizend aangeboden kamers. In 2011 waren dat er ruim 106 duizend. 'En dit jaar worden het er zeker niet minder', voorspelt Kul.

Kamernet doet alleen verslag van de eigen database. Het is niet bekend hoe hard het aanbod buiten Kamernet groeit. Misschien heeft Kamernet dit jaar een groter deel van de markt in handen en verklaart dat een deel van de groei. 'Dat is goed mogelijk', zegt Kul.

Utrecht

Die indruk – van een groeiend marktaandeel voor Kamernet – wordt versterkt door de cijfers die Kamernet geeft over Utrecht. Daar zou het kameraanbod met maar liefst 58 procent zijn gestegen: van 10.096 naar 15.954. Dat zijn wel erg veel zolderetages. 

Andere feiten uit de database van Kamernet zijn wellicht veelzeggender. Zo zijn de aangeboden kamers gemiddeld iets duurder: 415 euro in 2012 tegen 379 euro in 2011. Daar staat tegenover dat de prijs per vierkante meter is gedaald van 19,24 euro naar 18,43 euro. Die stijgende huurprijs en dalende vierkantemeterprijs zijn niet alleen te verklaren door een groeiend marktaandeel van Kamernet. Voor de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) is dat dan ook reden om een persbericht uit te doen: 'Het is zeer kwalijk dat de huurprijs van kamers weer is gestegen.

Overigens staat Utrecht met gemiddeld 453 euro op een vierde plaats in huurprijs per kamer, na Amsterdam, Den Haag en Rotterdam. De huur per vierkante meter bedraagt gemiddeld 21,91 euro, in dat opzicht is alleen Amsterdam duurder. 

UPDATE: Ook de Utrechtse studentenbelangenvereniging Vidius zet vraagtekens bij de cijfers. 'Zo vragen we ons af of de stijging van het aantal kamers niet meer een manier is van Kamernet om zichzelf in de markt te zetten', zegt voorzitter Leonie van der Velden. Ook de prijzenstijging kan volgens haar niet als Utrechtse trend worden neergezet door Kamernet. 'Er staan bijvoorbeeld hele huizen op Kamernet, ver buiten de stad zoals in Bunnik en Nieuwegein, die de gemiddelde prijs nogal opdrijven. En 22m2 gemiddeld voor een kamer? Ik ken niemand met zo’n grote ruimte.'