‘Je kunt een IQ hebben van 150, maar zonder discipline heb je er weinig aan’

Van basisschool tot het hbo, Marco Mostert ziet mensen worstelen met hun boeken. Zo was hij vroeger ook. Tot hij ontdekte wat studeren gemakkelijk maakte en de ene na de andere opleiding afrondde. Mostert is arbeidsintegratieadviseur en schrijver. Zijn boek Succesvol Studeren kwam in augustus uit. Het plezier in het oplepelen van technieken en tips spat ervan af.

De meeste mensen hebben een IQ van ongeveer 100. Maar of je een succesvolle student bent hangt af van je karakter, je aanpak, je studeerkamer, je voeding, je stoel, je drugs en nog veel meer. Mostert verzamelde alles wat hij erover kon vinden, schreef het op in een boek en stuurde het naar een uitgever. Inmiddels is de eerste recensie zonder meer positief en noemt het een ‘interessant hulpmiddel’ voor studenten.

Mostert komt in een keurig Italiaans pak de hal van Padualaan 101 binnenlopen en hoeft geen koffie. Hij spreekt zacht en netjes, stelt veel wedervragen en brengt een tas vol cadeautjes mee.*

Waarom heb je dit boek geschreven? Was er niet genoeg op de markt?
‘Ik heb geen marktonderzoek gedaan. Ik wist dat niemand zijn boek zo zou opbouwen als ik. Misschien is dat wat arrogant van me. Maar ik deel graag mijn kennis en wilde graag jongeren helpen die moeite hebben met studeren. Een boek is een mooi middel, je kunt als een soort coach met iemand op de bank gaan zitten.’

Studeerde je zelf gemakkelijk?
‘Toen ik ermee begon was het een drama. Ik had een lastige thuissituatie en gaf mijn opleiding de laatste prioriteit. Ik haalde mijn tentamens niet en stopte met studeren. Jaren later probeerde ik het weer. Deze keer ploeterde ik zes maanden en vond ik een goede manier. Daarna ben ik nooit meer opgehouden met studeren, zo leuk vind ik het. Ik doe de ene na de andere opleiding, veel in de richting van arbeid en organisatie. Als ik het niet kan betalen volg ik deelmodules. In de afgelopen tien jaar werd ik er steeds beter in.’

Je boek bevat meer dan vijftig tips. Welke maakten voor jou het verschil?
‘De belangrijkste is: accepteer dat een opleiding concessies vergt. Je kunt niet verlangen dat je je sociale leven op dezelfde manier voortzet als vroeger, wanneer je studeert. Ik was gewend mijn vrienden meerdere avonden per week te zien. Nu zie ik ze in het weekend. Een druk sociaal leven is onverenigbaar met een studie. Vanuit mijn optiek.

De tweede tip is: kies iets waar je zin in hebt. Hou geen rekening met de arbeidsmarkt, want als je doet wat je interessant vindt voelt elke stap prettig en komen er vanzelf onverwachte successen. Als je niet weet wat je wilt moet je een loopbaanonderzoek doen. Dat heeft mij geholpen destijds. Ze zouden die onderzoeken al met kinderen in groep 7 moeten doen, als je het mij vraagt, en niet pas in de laatste klas van de middelbare school.

De laatste gouden tip: wees serieus. Denk niet: Ach, ik doe dit wel even. Nee, ga efficiënt met je tijd om, creëer de ideale omstandigheden en benader elk uur dat je studeert doelgericht.’

Dus niet eventjes met een studieboek in de kroeg met een latte tegenover een vriend?
‘Dat werkt voor mij niet. Maar ieder mens is uniek. Voor jou kan het werken: de kroeg, een latte, desnoods wierook of klassieke muziek. Ik reik je in mijn boek de variabelen aan en jij bent degene die kiest.’

Mostert gebruikt een papieren agenda

Je bent afstandelijk in je boek. Alleen in het hoofdstuk over muziek geef je ons een lijstje met je tien favoriete nummers om bij te studeren. Dat maakt het lezen soms wat taai. Is dat bewust?
‘Het is hoe ik ben. In mijn werk krijg ik vaak mensen tegenover me met een burn-out, een scheiding of een depressie. Die geef ik soms een knuffel. Maar ik moet eerst weten of dat goed voelt. Ik zou niet weten hoe ik mijn boek persoonlijker had moeten maken. Mijn uitgever heeft dat ook niet geopperd.’

Schrijvers in coronatijd kregen afwijzing na afwijzing, maar voor jou was het gemakkelijk?
‘Ik schreef eerder voor deze uitgever een boek over solliciteren. Bovendien publiceert mijn uitgever vooral over reizen, dus hij had juist in coronatijd een gat te vullen.’

Je schrijft ook over het nut van cafeïne, vette vis, zonlicht, eieren, groene thee en nicotine. Zonder bronvermeldingen. Was je niet bevreesd voor hoon of scepsis?
‘Helemaal niet. Ik zie nooit beren op de weg. Ik moedig kritiek wel aan, ben er altijd nieuwsgierig naar. Ik doe grondig onderzoek en als ik het mis blijk te hebben geef ik het grif toe. Voetnoten wilde ik niet. Het moest luchtig blijven, het is geen wetenschapsliteratuur.’

Volg jij al die voedingsadviezen ook zelf?
‘Niet alles. Ik doe aan intermitterend vasten, dus ik eet pas vanaf 12:00 uur ‘s middags. En ik drink alleen zwarte koffie en slik wat vitamines. Niet alle tips in het boek helpen mij. Waar ik bij zweer is een papieren agenda. Ik plan alles per week, per dag en per uur. Dat lijkt rigide, maar geeft juist meer flexibiliteit doordat je overzicht krijgt. Bovendien kun je daarna alles wegstrepen en dat geeft rust.’

Je besteedt uitgebreid aandacht aan alle soorten menstypes. We kunnen altruïstisch zijn, consciëntieus, neurotisch enzovoorts. Waarom is dat interessant voor studenten?
‘Als je weet wat voor type je bent en welke eigenschappen erbij horen, kun je je problemen beter oplossen. Je kunt een IQ hebben van 150, maar zonder discipline heb je daar weinig aan. Ken jezelf en je kent de wereld.’

*Trajectum verloot zes boeken van Marco Mostert. Wil je kans maken? Mail ons dan.