Nieuws

Alternatief tentamen voor gehandicapte ‘heel gebruikelijk’

Het is ‘heel gebruikelijk’ dat gehandicapte studenten een alternatief tentamen krijgen als dat nodig is, zegt Het expertisecentrum handicap + studie, dat studenten en instellingen adviseert. 

‘Ik zou me kunnen voorstellen dat dove studenten met een gebarentolk of een interactief college-aanbod goed kunnen studeren’, laat een woordvoerder weten.
 
Hij reageert hiermee op de ophef die er is ontstaan nadat een dove studente te horen heeft gekregen dat het volgen van de opleiding journalistiek problematisch kan zijn. De reden daarvan is dat het curriculum vakken bevat waarbij kunnen luisteren essentieel is. De betreffende studente, 17-jarige Lisa Hinderks, vatte dit op als een afwijzing. Gisteren besteedde veel media hier aandacht aan.
 
Volgens woordvoerders van de HU kan het bestaande curriculum niet aangepast worden, omdat dit al goedgekeurd is door de accreditatieorganisatie NVAO. Maar volgens een zegsman van die organisatie is het wel degelijk toegestaan om het vakkenpakket geschikt te maken voor studenten met een zogenaamde functiebeperking.
 
Sinds 2011 besteedt de NVAO bij accreditatie extra aandacht aan de toegankelijkheid van het onderwijs voor studenten met een functiebeperking. Instellingen moeten daarover een beleidsplan hebben. ‘Bij journalistiek zou je kunnen werken met een gebarentolk of speciale apparatuur’, overweegt de woordvoerder. De opleiding zou volgens haar zelfs kunnen beslissen om de audiovakken te vervangen door andere vakken. ‘Als de instelling die keuze maar goed onderbouwt.’
 
Hinderks zelf is inmiddels niet meer zo happig om de studie journalistiek te volgen. Ze wil journalist worden door eerst de lerarenopleiding Nederlands te gaan volgen, zegt ze voor de ingang van de faculteit Educatie. Vanmiddag heeft ze een gesprek bij de lerarenopleiding. ‘Ik heb van journalistiekstudenten begrepen dat je veel moet bellen en met je gehoor moet werken. Dat is voor mij moeilijk. Bij Nederlands lijkt dat makkelijker te gaan. Dan doe ik dat liever.’
 
UPDATE
GroenLinks wi Kamervragen stellen over de zaak, meldt RTV Utrecht. Tweede-Kamerlid Linda Voortman wil dat de opleiding en de aspirant-student naar een alternatief zoeken.