Nieuws

Raad wil ‘conclusies’ in zaak ontslagvergoeding

De centrale medezeggenschapsraad vindt dat de raad van toezicht conclusies moet trekken uit de affaire rond de ontslagvergoeding van een oud-docente. Welke maatregel dit moet zijn, laat de CMR in het midden.

Dat valt op te maken uit brieven die de medezeggenschapsraad aan het college van bestuur en de raad van toezicht heeft gestuurd. Vorig jaar ontstond ophef over een ‘gouden handdruk’ van 340.000 euro aan een docente van de hogeschool. Saillant gegeven is dat haar zus, Lydia Helwig Nazarowa, vice-voorzitter is van de raad van toezicht.

De Nationale Ombudsman onderzocht de zaak en concludeerde dat de afkoopsom redelijk is. Ook is er geen sprake van beïnvloeding van de hoogte van afkoopsom door (leden van) de raad van toezicht. Wel is de schijn van belangenverstrengeling ontstaan. De raad van toezicht had zich actiever moeten opstellen om dit tegen te gaan, concludeerde de Ombudsman.

De CMR vindt dit een ‘ernstige zaak’, stelt dat ‘deze fout op dit niveau niet gemaakt had mogen worden’ en betreurt het dat de vice-voorzitter hieruit ‘nog geen consequentie heeft verbonden’. De raad van toezicht moet ‘uit dit voorval zijn conclusies trekken’, schrijft de medezeggenschapsraad. Of dit betekent dat Nazarowa zou moeten terugtreden, een spijtbetuiging volstaat of dat een andere maatregel wenselijk is, wordt niet nader uitgelegd.   

Het college zegt in een verklaring naar aanleiding van het rapport van de Ombudsman dat de kritiek rond het ontslag op belangrijke punten is weerlegd. Wel zijn er ‘omissies’ opgetreden rondom de besluitvorming en naleving van de regels.

Maarten Rook, voorzitter van de raad van toezicht, wil nog niet inhoudelijk reageren op de brief van de CMR. Hij wil eerst een gesprek met de medezeggenschapsraad. Wel zegt hij dat gebleken is dat de hoogte van de ontslagvergoeding redelijk was en dat (een lid van) de raad van toezicht geen directe invloed heeft uitgeoefend op de ontslagvergoeding. ‘Dan ligt het niet in de lijn van de uitkomst van het rapport van de Ombudsman dat de vice-voorzitter aftreedt’, aldus Rook.