Raad akkoord met ‘ontvlechting’ bij personeel

De ‘overstap’ van een deel van de medewerkers van faculteiten naar de HU diensten kan doorgaan.

De ‘overstap’ van een deel van de medewerkers van de faculteiten naar de HU diensten kan doorgaan. De centrale medezeggenschapsraad (CMR) is woensdagmiddag akkoord gegaan met het plan van het college van bestuur.

Het gaat om bijna 350 leden van het ondersteunend en beheerspersoneel (OBP) die nu officieel in dienst zijn van de faculteiten. Zij worden met ingang van 1 januari 2014 organisatorisch ondergebracht bij een van de zes HU diensten. Deze ‘ontvlechting’ van kerntaken (onderwijs en onderzoek) en ketentaken (ondersteuning) moet leiden tot een harmonisering en bezuiniging van de ondersteunende diensten. Daardoor kan er meer geld naar het onderwijs. Bij het OBP loopt tevens een bezuinigingsronde van twintig procent in de periode 2012 tot en met 2016.
Rechtspositie
De operatie heeft volgens een bericht van het college geen consequenties voor de arbeidsvoorwaarden of rechtspositie terwijl de werkplek en werkzaamheden ‘vooralsnog’ hetzelfde blijven. Individuele personeelsleden worden deze maand geïnformeerd. Degenen die overgaan zijn bijvoorbeeld medewerkers op het gebied van huisvesting, facilitaire dienst, ict, mediatheken, decanaten, roosteren en balies. Bij medewerkers die zich bezighouden met internationalisering, kwaliteitszorg, stages en secretariële ondersteuning wordt per functie bekeken of een overstap noodzakelijk is. 
 
Een ruime meerderheid van de CMR stemde voor het voorstel van het college. Afgesproken is dat de medezeggenschapsraad betrokken wordt bij de plannen voor harmonisatie. De raad hamert erop dat er goed moet worden gecommuniceerd over het doel van ontvlechting en harmonisatie alsmede wat de consequenties zijn voor medewerkers. Van de faculteitsraden en Personeelsraad wordt gevraagd de operatie op de voet te volgen en aan de bel te trekken als de kwaliteit van de dienstverlening daalt.    
 
Volg ons op Instagram
Reageer!
Reageer!
Deel via...
 

1 reactie

Het is niet meer mogelijk om te reageren

 1. de CMR dient zich er goed van bewust te zijn dat een ontvlechting niet stopt bij het ontvlechten van de kern- en ondersteunende taken.

  Dat wil zeggen dat ook de kerntaken uiteindelijk zullen worden ontvlecht. Een visie op wat het ontvlechten, dit eufemisme voor privatiseren, op termijn voor Uw rechten maar uiteindelijk ook voor het publieke karakter van het Hoger Onderwijs betekend is hierbij altijd opvallend summier samengevat met “vooralsnog”.

  Maar mag ik Uw Utrechtse Uni collega’s even het woord laten voeren?:

  http://www.youtube.com/watch?v=UBVZw-rv2Bo

  òf http://pear.ly/b-rFn

  Want behalve de http://pear.ly/Oy8j zullen ook de http://pear.ly/OvR9 worden ontvlecht door de bodysnatchers http://www.youtube.com/watch?v=oCHlfOv56VM&feature=c4-overview&list=UUnCSkPKpY7GYd58qiClIyMA

  Zoals de schoonmakers op de loonlijst van goldman sachs http://www.flickr.com/photos/fnvschoongenoeg/6938376825/

  terechtkomen zo ook de lectoren , docenten etc:

  http://www.huffingtonpost.com/2011/10/14/goldman-sachs-for-profit-college_n_997409.html

  In Engeland leidt dit proces tot de broodnodige solidariteit http://pear.ly/bXkgr http://pear.ly/b6CzH in Nederland … http://pear.ly/b7g_j toont men zich verontrust.