Nieuws

Straatverkopers zuigen ‘mentale batterij’ leeg

Tussen twee colleges door even een boodschap in de stad doen kan een hele opgave zijn als je links en rechts straatverkopers moet ontwijken. Een Twentse promovenda adviseert hoe je de verkooptrucs omzeilt.
 
Wie na een ommetje door de stad niet vast wil zitten aan een abonnement op een christelijk ochtendblad of het donateurschap van de zeehondenbescherming, doet er het best aan helemaal niet in te gaan op straatverkopers en fondsenwervers. Dat is het belangrijkste advies van Loes Janssen, die morgen aan de Universiteit Twente promoveert op straatverkopers.
 
De psychologe Janssen verklaart het succes dat verkopers hebben door het type vragen dat ze stellen. Ze bestoken passanten bijvoorbeeld met een reeks korte vragen. Daardoor wordt het moeilijker om nee te zeggen op een aanbod dat volgt. Een andere beproefde methode is eerst een heel groot aanbod te doen waarvan de werver weet dat je zult weigeren, gevolgd door een klein aanbod dat veel moeilijker is af te slaan.
 
Het stellen van verschillende vragen of verzoeken achter elkaar maakt mensen murw. Daardoor zijn ze tijdelijk minder goed in staat om daarna opnieuw een mentale inspanning te leveren. Dat maakt ze vatbaarder voor verkooptrucs. Wie onverhoopt toch in gesprek raakt met een verkoper, moet zichzelf daarom voor iedere vraag bedenktijd geven om de mentale batterij weer op te laden, adviseert Janssen.