40 euro versus 130 euro. Voor hetzelfde werk. Studentenleden die de in rechtsbeschermingscommissies van de HU zitten krijgen minder betaald dan hun collega-docenten. De Hogeschoolraad (HSR) vindt dat oneerlijk en stemde daarom tegen het voorstel van het college van bestuur.
Zoals elk jaar kreeg de HSR het Reglement Rechtsbescherming Studenten op tafel, ter goedkeuring. Op papier een droge beleidsklapper, maar wel eentje met impact, want het reglement regelt waar studenten terechtkunnen als ze een geschil hebben met de HU. Elk jaar wordt het vernieuwd.
Wat te doen als je een conflict hebt met iemand van de HU? Er zijn twee commissies waar studenten dan kunnen aankloppen. Ten eerste heb je het College van Beroep voor de Examens, dat geschillen behandelt over beslissingen van examencommissies en examinatoren. Ten tweede de Geschillenadviescommissie, die zich buigt over zaken als inschrijvingen, restituties van collegegeld en maatregelen bij ongewenst gedrag. Beide commissies bestaan uit een mix van medewerkers en studenten. De ene helft van de leden is docent, de andere helft student. Samen analyseren ze klachten, doen ze onderzoek en (hoor)zittingen.
130 euro versus 40 euro
Docenten ontvangen per zitting 130 euro. Studenten moeten het doen met 40 euro. De HSR vindt dat onuitlegbaar: ‘De leden voeren dezelfde taak uit, kan dit gelijk getrokken worden?’ vroegen ze aan het college van bestuur.
‘Nee’. Dat antwoord kwam van collegelid Wilma Scholte op Reimer tijdens de overlegvergadering met de HSR op 24 april. Haar uitleg: ‘Studenten krijgen een redelijk bedrag.’ Ze wees erop dat andere hogescholen ook zijn geraadpleegd en dat het HU-beleid daar grotendeels mee overeenkomt. Volgens haar ligt de verklaring voor het verschil in de ‘professionele achtergrond’ van docenten. Mensen die meer opleiding en ervaring hebben verdienen nu eenmaal meestal meer.
Cvb blijft bij standpunt
Dat standpunt viel slecht bij de HSR. ‘Je weet wat we dan gaan doen’, zei HSR-voorzitter Rinne Post. ‘Dit is een breekpunt.’ En hij maakte dat meteen waar: diezelfde middag stemde de HSR tegen het deel van het reglement waarin de vergoedingen staan, de zogeheten Faciliteitenregeling. Het reglement zelf kon op instemming rekenen, maar het tweede deel werd dus afgewezen.
De HSR gaat wederom in het gesprek met het college van bestuur.