Columns

Verdrag van Utrecht

In één adem leerde je vroeger de Unie van Atrecht en de Unie van Utrecht. Atrecht heet inmiddels Arras, waar menigeen aan voorbijrijdt richting Parijs of nog zuidelijker. Utrecht doet als vele grote gemeenten verwoede pogingen om toeristen te lokken. Voor de regio is Utrecht een gezellige winkel- en uitgaansstad, voor de internationale toerist echter een plaats dichtbij Amsterdam. Zo bekijkt ook de buitenlandse student Utrecht.

Daarom probeert Utrecht grote evenementen naar de stad te trekken. Er zijn beurzen en congressen in de Jaarbeurs en we hebben bewezen grote sporttoernooien te kunnen organiseren. Maar we zijn nog niet zo legendarisch als bijvoorbeeld Schengen (Verdrag voor vrij verkeer van personen tussen een aantal EU-landen) of Maastricht (Verdrag voor oprichting Europese Unie).

Schengen heeft geen universiteit of hogeschool, Utrecht wel, ook Maastricht. Scheidend voorzitter van de Universiteit van Maastricht, Jo Ritzen, zegt in ScienceGuide dat sommigen jaloers zijn op Maastricht, omdat dit een merknaam is geworden dankzij het verdrag van de Unie. "Het woord staat voor een Europa met ambitie en gericht op samenwerking. Dat straalt op onze universiteit af, tot mijn genoegen." Een internationaal verdrag zou Utrecht na ruim 430 jaar weer internationaal op de kaart kunnen zetten.