Nieuws

Volg jij het nieuws nog? En waarom eigenlijk niet?

Foto: Kees Rutten

De eerste aflevering van de debattenreeks ‘Utrecht maakt Kennis’ komt eraan. Ditmaal met onder andere HU-lector Yael de Haan, over hoe we nieuws consumeren in tijden van corona.

Het debat kun je bezoeken in de prachtige bieb Neude, op donderdagmiddag 17 september. Daarnaast kun je het ook online volgen. Bovendien brengt Trajectum een podcast bij de serie. Die zullen we nog uitgebreid onder de aandacht brengen.

In ‘Utrecht maakt Kennis’ gaat het in de eerste aflevering over nieuws en media. En natuurlijk over de huidige coronacrisis. Aan het begin hiervan bereikten nieuwssites en tv-journaals enorm hoge bezoekcijfers. Iedereen wilde alles weten. Maar die situatie lijkt nu alweer voorbij. Mensen haken af. Ze slaan het Journaal over, hoeven de laatste RIVM-cijfers niet meer te weten. En bij een deel groeit het wantrouwen in de mainstream media.

Media worstelen hiermee. Hoe kunnen ze het nieuws doseren en betrouwbaar blijven voor hun publiek, zodat mensen nieuws niet gaan mijden? Publiek heeft duiding nodig.

Yael de Haan is lector Kwaliteitsjournalistiek in Digitale Transitie aan de HU. Ze vertelt over onderzoek dat zij doet naar de gevolgen van de infodemic. Ze gaat hierover bovendien in debat met onder meer Paul van den Bosch (hoofdredacteur van AD-regio), Margot Smit (ombudsman NPO) en Alex Beishuizen (hoofdredacteur RTV Rijnmond).