Kort

Lectoren missen bevoegdheden en geld 

Lectoren missen geld en bevoegdheden, blijkt uit onderzoek. Een enquête van de Vereniging van Lectoren werd ingevuld door 107 lectoren van 22 hogescholen.

‘Zeggenschap over koers en richting van het onderzoek is matig geborgd’, schrijft een respondent. Een ander: ‘Zowel bij aanstellingen, inzet, als begeleiding van personeel hebben we geen stem.’ En: ’”erg slecht” dat onderzoekers moeilijk een vaste baan kunnen krijgen.’ Een derde van hen heeft een tijdelijke aanstelling.

Lectoren missen ondersteuning bij communicatie, subsidieaanvragen, financiën of personeelsbeleid. Een derde heeft geen vaste lectoraatsruimte. Een kwart mist soms toegang tot literatuur.  

De financiering voor praktijkgericht onderzoek schiet ook tekort. Er worden steeds meer middelen voor beschikbaar gesteld vanuit de overheid. ‘Deze komen echter niet altijd bij het onderzoek terecht.’

Het wordt erger met het nieuwe kabinet, vreest de vereniging. Met de bezuiniging van 150 miljoen euro op het Fonds Onderzoek en Wetenschap valt 50 miljoen voor het praktijkgericht onderzoek weg.