Nieuws

Gezocht: deze laptopdief

Bron. Politie Midden-Nederland

Sinds donderdag is de foto openbaar. De politie is op zoek naar de man op het beeld. Hij maakte tientallen laptops buit bij de Universiteit Utrecht. Heb je hem gezien?

Het begon een tijdje terug, om elf uur ‘s ochtends op 26 november 2024, om precies te zijn. Een man loopt het Marinus Ruppertgebouw aan de Leuvenlaan binnen en zoekt vastberaden het magazijn op de begane grond. Daar sluipt hij naar binnen, schroeft razendsnel laptops los van hun beeldschermen en stopt ze in een kartonnen doos. Binnen vijftien minuten heeft hij 24.000 euro aan laptops gestolen. Dan loopt hij rustig naar de parkeerplaats en verdwijnt.

Dezelfde dag nog ontdekt een conciërge de diefstal. Hij checkt de camerabeelden en ziet de dader in actie. De politie besluit de beelden op 29 januari te delen in het opsporingsprogramma Bureau Hengeveld en vraagt mensen zich te melden die de meneer herkennen.

En Hogeschool Utrecht? Die wist er al eerder van. De HU is namelijk aangesloten op het veiligheidsnetwerk van het Science Park, samen met de UU, het UMC en de SSH. Het was voor de hogeschool overigens geen aanleiding om extra maatregelen tegen diefstal te nemen.

HU ook gewild doelwit

Natuurlijk heeft ook de HU te maken met insluipers. Zelfs in 2025 sloegen ze alweer toe. In januari trof een HU-medewerker een onbekende man aan in een personeelsruimte. Toen de insluiper werd betrapt, liet hij een gestolen laptop achter maar griste nog snel de telefoon van de medewerker mee. De medewerker zette de achtervolging in, maar de dief wist te ontsnappen. Camerabeelden van de roof zijn inmiddels aan de politie overhandigd. Dit soorten incidenten komen vaker voor.

Beveiliging blijft een uitdaging

Wat te doen tegen deze jatmozen? Volgens HU-securitymanager Willem Platenkamp is het lastig om insluipers buiten de deur te houden. ‘De HU-gebouwen zijn openbaar, in principe kan iedereen naar binnen lopen.’ En dat gebeurt dan ook. Regelmatig loopt een zwerver een HU-gebouw binnen. Laatst werd iemand nog gesnapt terwijl hij zich waste op een toilet.

Iedereen bij binnenkomst controleren op een HU-pas? Dat is geen optie, volgens Platenkamp. ‘Dat moet je niet willen. Logistiek gezien is het onmogelijk om alle studenten te controleren, en het zou de sociale veiligheid ook niet ten goede komen.’

Maar je kunt wel beter opletten. Vooral apparatuur blijft namelijk een aantrekkelijk doelwit. Net als bij de UU ligt er op de HU veel dure apparatuur op centrale plekken, zoals bij de mediadesk. ‘Als iemand per ongeluk een deur open laat staan, kan een crimineel toeslaan,’ waarschuwt Platenkamp. ‘Dit zijn gelegenheidscriminelen. Ze zien iets onbeheerd liggen en grijpen hun kans.’

Platenkamp: ‘Zoek het risico niet op, en laat dus je spullen niet onbeheerd achter.’ De HU biedt kluisjes en slotjes aan om laptops veilig op te bergen. Ondertussen blijft de hogeschool in gesprek met de verzekeraar om hun eigendommen nog beter te beschermen tegen diefstal.

Mocht je iets weten over de laptopdief bij Universiteit Utrecht, neem dan contact op met de politie. Dat kan via de tiplijn (0800 – 6070) of het tipformulier. Via Meld Misdaad Anoniem kan je ook informatie achterlaten.