Nieuws

Op de HU blijft de Week zonder Vlees een keuze

Foto: Kees Rutten

Een lezing, kortingen bij de foodcourts en een speciale Veggie Challenge: de Green Office van Hogeschool Utrecht pakt uit tijdens de Week zonder vlees en zuivel, vanaf 3 maart. Moeten ze niet een een stapje verder gaan?

Wat staat je te wachten?

‘Studenten trigger je met korting,’ zegt Fanny de Vries, een van de initiatiefnemers achter de actie van de Green Office. Daarom bieden foodtrucks en foodcourts tijdens de week speciale kortingsacties op vega(n) producten. Zo krijg je 1,50 euro korting op het assortiment bij Falafel & Halloumi en betaal je geen havermelktoeslag bij Mams. Flyers met alle kortingen worden verspreid door de school.

‘We willen laten zien hoe lekker en toegankelijk plantaardig eten kan zijn’, zegt de Vries. Sommige ondernemers gaan zelfs een stapje verder: zo brengt Hoi Anh voor deze week een exclusief vegan broodje.

Naast de kortingsacties is er de Veggie Challenge, een spel om studenten en medewerkers uit te dagen dertig dagen minder vlees te eten. Via een app kunnen deelnemers hun voortgang bijhouden en zien wat voor impact hun keuzes hebben op het milieu. ‘We zitten nu op vijftig aanmeldingen’, vertelt de Vries. ‘Voor een eerste keer een mooie start, maar we hopen dat dit in de toekomst alleen maar groeit.’

‘Wanneer je als volwassene een week geen vlees eet, bespaar je in zeven dagen 101 liter water, 79 km autorijden aan CO2-uitstoot en 770 gram dierenvlees’, stelt de stichting Week zonder vlees. 2025 is het achtste editie van het landelijke initiatief. De afgelopen jaren is het ook overgewaaid naar België, Denemarken en Duitsland. In 2025 doen Spanje en Oostenrijk voor het eerst mee.

Niet ver genoeg?

Vlees en zuivel worden tijdens de week niet volledig verbannen op de hogeschool. De Vries zou persoonlijk graag een volledig plantaardige hogeschool zien. ‘Dan is de standaard plantaardig en zoek je dierlijke producten maar buiten de HU.’

Toch is daar binnen de Green Office discussie over. ‘Het belangrijkste is om mensen mee te nemen. Je kan met de Veggie Challenge ook kiezen voor flexitarisch eten, dat is minstens een dag per week geen vlees. Minder is al beter. Ik push liever niet. Want als je van fervente vleeseters vraagt ineens honderd procent plantaardig te eten, gaat het niet werken.’

Toch zijn er mensen die vinden dat de HU een stap verder moet gaan. Zo kreeg de Vries een mail met het voorstel alleen havermelk aan te bieden in de koffieautomaten tijdens deze week. ‘Dat is logistiek niet zo simpel’, zegt de Vries. ‘Maar het laat zien dat het leeft en dat mensen erover nadenken. Dat is positief.’

Niet iedereen doet mee

Zes foodcourts- trucks binnen de HU doen mee met de kortingsacties. Maar niet iedereen zag het zitten. ‘Jammer,’ zegt de Vries. ‘Het is maar een week, een mooie kans om vega-opties uit te proberen.’ Ze wil niet zeggen welke foodcourts niet meedoen, maar ze hoorde dat er twijfel was of genoeg mensen de vega-opties zouden kopen. ‘Maar als je het niet probeert, weet je het ook niet.’ Het waren ongemakkelijke gesprekken.

De Vries ziet vooral voordelen voor ondernemers die wel meedoen. ‘Ze krijgen extra promotie via onze socials en HU-breed. Als een student met korting een broodje haalt en vrienden meeneemt, bestellen zij misschien ook iets. Hopelijk dan geen broodje met vlees natuurlijk.’

Op 3 maart start de week met een lunchlezing. Hier krijgen studenten en medewerkers te horen hoe je goedkoop en duurzaam eet. ‘Je kan zelfs een kookboek winnen,’ laat De Vries nog weten. ‘Dat maakt het net even leuker om je collega’s  of medestudenten mee te slepen.’