Interview

Watercrisis? HU-lector Roberta Hofman heeft alle antwoorden

Foto: Roberta Hofman. Bewerking: Sander van de Pol

Hoe komt een bacterie in ons drinkwater? Hoe kom je daar achter? Gaat dit nu vaker gebeuren? Hoeveel flessen moeten we inslaan? Als iemand aan de HU het antwoord weet op deze vragen, is het Roberta Hofman. Dit weekend draaide de telefoon van deze lector overuren.

Roberta Hofman is onderzoeker Waterbehandeling en Resource Recovery bij KWR en anderhalve dag per week associate lector bij de HU op het gebied van waterbehandeling. Via de watertelefoon is ze betrokken bij deze crisis. Ze is ook lid van het crisis expertteam Milieu en Drinkwater (CET-md).

De KWR (Water Research Institute) is het onafhankelijke Nederlandse kennisinstituut voor drinkwateronderzoek, waar de drinkwaterbedrijven samen eigenaar van zijn. Ze ontwikkelen daarin kennis en doen onderzoek zodat drinkwaterbedrijven betrouwbaar drinkwater kunnen blijven leveren.
Het Crisis Expertteam Milieu en Drinkwater is een landelijk team van specialisten dat wordt ingezet bij acute incidenten. De watertelefoon is daar onderdeel van: een 24/7 bereikbare expertlijn waar drinkwaterbedrijven en GGD’s bij acute problemen of twijfelvragen direct gespecialiseerde wetenschappers kunnen bellen.

De poepbacterie

Hofman: ‘Zo’n besmetting komt vaker voor. Ergens in het gezuiverde water zien we dan een verontreiniging. Dan zit er blijkbaar een gaatje in de tank of heeft er een muis of een vogel in gepoept. Normaal moet zo’n tank helemaal dicht zitten, maar heel af en toe blijkt dat niet het geval te zijn.’

‘Deze enterokokken-bacterie is – net als de andere poepbacterie – niet gevaarlijk. Je krijgt er hooguit wat buikpijn van. Behalve voor kwetsbare mensen, dus de bacterie moet absoluut niet in het verpleeghuis terechtkomen.

Je moet zo’n besmetting wel serieus nemen, want hij is een aanwijzing voor het feit dat er iets mis is. En het kan dan ook zo zijn dat er een andere, veel gevaarlijkere bacterie in het water zit die we nog niet hebben gedetecteerd. Een zogenaamd pathogeen. Daarom geven we een kookadvies. Ik woon in Arnhem, anders had ik het zelf nu ook gekookt.’

‘Let op, dit gaat niet goed’

‘Zaterdagochtend kreeg ik om 5:45 een berichtje op mijn telefoon. Oeh, dat is water, dacht ik. En tegelijkertijd wist ik: we hoeven hier niets mee want dit kan Vitens prima oplossen. Ik keek op de site van Vitens en zag dat de postcodes verkeerd stonden. Dus ik belde ze meteen: “Let op, dit gaat niet goed en straks wordt iedereen wakker en gaat bellen.”

Deze gebeurtenis is een heel mooi voorbeeld van hoe goed we het hebben. Want het is dus heel groot nieuws dat we even geen water uit de kraan hebben. Kun je nagaan hoe normaal we het vinden dat het altijd goed gaat. En het wijst ons op het feit dat we het zo hard nodig hebben, dat water. Bovendien laat het zien dat de controles op drinkwater goed werken en dat de kwaliteit nauwgezet in de gaten wordt gehouden.’

Koop geen flessen

‘Wees er zuinig op. Laatst hoorde ik een student verbaasd vragen: “Ik hoef dus niet de plee twee keer door te spoelen?” Lachend: normaal gesproken niet nee! Dus wees zuinig: douche maximaal 5 minuten. En koop vooral geen flessen water. Die milieu-impact is honderd tot vijftienhonderd keer slechter dan water koken, en bovendien is het duizend keer zo duur.’

Afgelopen maart sprak Hofman over de watertelefoon, bij het Gala van Water, waar de HU partner was.