Kerstvakantie betekent cadeautjes kopen, vuurwerk halen, maar vooral: samen eten. Alleen blijft één vraag ieder jaar terugkomen: wat zet je als arme student op tafel?? Jasmijn komt met het antwoord.
Jasmijn Hinfelaar ging langs bij studenten om te vragen wat zij de beste kerstrecepten vinden.
Voor mij is kerst niet compleet zonder drie gangen: een voor-, hoofd- en nagerecht. Normaal gesproken zoek ik inspiratie op Pinterest, maar dit jaar pak ik het anders aan. Ik kijk wat studenten het lekkerste kerstrecept vinden. En ik vraag ze: ‘Wat willen jullie juist absoluut niet op de kersttafel zien?’
‘Advocaat-tiramisu’, roept Faye, tweedejaars Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek, Mijn moeder en ik maken het samen, mijn opa eet het liever dan dat hij meehelpt.’
‘Bij kerst hoort pompoensoep’, vindt Luna, tweedejaars International Business. ‘Ossenhaas of een goede biefstuk moet er ook bij. En een salade caprese die mooi is opgemaakt.
Voor Nick, derdejaars International Business, is het antwoord duidelijk. ‘Gourmetten met de familie. Dat doen we elk jaar, lekker makkelijk.’
‘Een goede pompoensoep met een broodje’ vindt ook Fiore, eerstejaars Rechten, ’Kerst draait om comfortfood. ‘Ik blijf er helaas wel de hele avond van boeren. Een ovenpasta hoort ook bij kerst, trouwens.’
‘Ik eet gewoon wat de pot schaft. Het maakt me niet uit wat het is, zolang ik maar met mijn familie ben.’ Voor James, vierdejaars Elektrotechniek, is het eten bijzaak. ‘Al maakt mijn oma met kerst altijd de lekkerste stoofpeertjes. Daar krijg ik het kerstgevoel van.’

Met deze antwoorden kun je al een compleet kerstdiner samenstellen: als voorgerecht pompoensoep met brood. Als hoofdgerecht gourmetten, met ossenhaas en biefstuk op de plaat. Daarbij een salade caprese en ovenpasta. En als nagerecht advocaat-tiramisu met stoofpeertjes. Klinkt dat als een geslaagde kerst of zitten er toch gerechten tussen die niet iedereen even lekker vindt?
Faye trekt meteen haar neus op bij het idee van gourmetten. ‘Ik vind het niet gezellig. Je zit lang te wachten op je eten en je huis stinkt meteen. Het duurt dagen voordat die geur weg is.’ Luna vindt alles goed, zolang er maar geen rodekool bij zit. ‘Mijn oma maakte dat altijd. Ik vond het niet lekker, maar misschien lag dat aan haar.’
Nick vindt alles best, maar Fione kijkt wat vies naar het vlees. ‘Hele stukken vind ik minder, vooral als merkt dat het van een dier komt. Ik heb liever iets met een krokant laagje.’ James haalt zijn schouders op en zou als eerste het vlees op de gourmetplaat leggen. Het liefst had hij bij elk gerecht stoofpeertjes gehad.
Ga je koken met kerst? Zoek dan bovenstaande recepten op en zet ‘simpel’ en ‘goedkoop’ in je prompt. Van mij krijg je een uniek recept voor een toetje waar iedereen van zal opstijgen. Daarvoor heb je amper iets nodig en het laat ook geen rommel achter op je aanrecht: de chocolade-dennenappel.
Wat je nodig hebt: voor 6 dennenappels
- Een brownie mix
Je kan hem zelf maken of koop een pakket bij de supermarkt waar je alleen water aan moet toevoegen
- Botercréme – 1,99 euro bij AH.
- 100 gram zachte boter
- 125 ml koude melk
- Chocosmaak schelpen – 1,59 euro bij AH (Zo heb je na de kerst ook nog ontbijt)
- Een mixer
- Een cake blik
- Een kom om het er allemaal in te mixen
- Optie: poedersuiker
Stap 1
Volg de instructies op de brownieverpakking. Giet het beslag in een cakeblik en bak de brownie volgens de aangegeven tijd. Laat hem daarna ongeveer vijftien minuten afkoelen.
Stap 2
Doe het zakje botercrème in een kom, voeg de boter en melk toe en klop het op een lage stand. Klop door tot het een romige, slagroomachtige massa wordt.
Stap 3
Haal de brownie uit het blik en verkruimel de cake in een aparte kom (niet bij de botercrème). Voeg vervolgens eetlepel voor eetlepel botercrème toe en begin met kneden. De botercrème werkt als een soort lijm, zodat de brownie bij elkaar blijft. Het deeg moet stevig genoeg zijn om te vormen.
Stap 4
Stop met het toevoegen van botercrème zodra je het deeg kunt vormen. Pak een handje van het mengsel en vorm er een pionvorm van, met een puntje aan de bovenkant. Zorg dat de vorm stevig is en niet uit elkaar valt wanneer je hem op een bord zet. Als dat wel zo is moet je nog wat botercrème erbij voegen.
Stap 5
Pak de chocoladeschelpjes en steek ze voorzichtig met de bolle kant naar buiten in de brownie. Begin onderaan en werk langzaam naar boven. Hoe dicht je de schelpjes op elkaar zet, bepaal je zelf.
Stap 6 extra
Voor het ultieme kersteffect kun je wat poedersuiker over de dennenappel strooien voor een sneeuwachtig laagje. En dan: serveren maar.



